De nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd. Wie gaan nu de coalitie vormen?
De nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd. Wie gaan nu de coalitie vormen? Foto: Elke Meulendijks

WSP praat verder met GroenLinks en D66

WEESP Het lijkt erop dat de WSP twee coalities wil smeden. Een raadsbrede samenwerking voor het fusietraject-Amsterdam en eentje met GroenLinks en D66 voor het reguliere beleidswerk in de komende vier jaar. Over dat laatste zijn PvdA en CDA in hun wiek geschoten.

De WSP nam als grootste partij het initiatief voor de coalitieonderhandelingen. Vorige week zijn er gesprekken met alle partijen gevoerd. "Prettige gesprekken", meldt fractievoorzitter Lars Boom in een persbericht. "De WSP heeft op basis van de eerste oriënterende gesprekken besloten een coalitie tussen WSP, GroenLinks en D66 nader te onderzoeken. In de gesprekken hebben deze partijen hun eerste voorkeur voor deze combinatie uitgesproken." Maar dan gaat de verklaring verder: "De opgave voor de ambtelijke fusie met Amsterdam vindt de WSP van erg groot belang. In dat kader wil de WSP voor dit onderwerp een raadsbreed akkoord op gaan stellen met álle politieke partijen. Dit is in de gesprekken aan alle partijen voorgesteld."
De afgelopen vier jaar werd de coalitie gevormd door WSP, GroenLinks en PvdA. Vrijdag kwam de PvdA met deze reactie. "De Partij van de Arbeid in Weesp is teleurgesteld dat de WSP en GroenLinks ervoor gekozen hebben de succesvolle coalitie van de afgelopen periode niet voort te zetten. Van de WSP komt nu het verwijt dat de PvdA te dualistisch geopereerd heeft, dat wil zeggen dat de raadsfractie te kritisch is geweest richting het college. "In onze ogen is dat nu juist de taak van raadsleden. GroenLinks kiest alleen voor Groen en niet voor Links. We zullen in de oppositie ons uiterste best doen om hier zo veel mogelijk sociaal beleid aan toe te voegen."
Het CDA-bestuur wijst op haar verkiezingswinst en het feit dat ze nu de tweede partij van Weesp is en springt voor haar fractie in de bres. "Het bestuur van het CDA Weesp is voorstander van een zo breed mogelijk samengesteld college. Wij zijn voor een afspiegelingscollege met vertegenwoordigers van de grootste partijen. Het CDA Weesp, dat de grootste winst heeft geboekt en de op een na grootste partij van Weesp is geworden, hoort daar zeker bij. Wij hebben er met verbazing kennis van genomen dat de tweede partij van Weesp en de enige partij met zetelwinst, het CDA, nu niet in de gelegenheid wordt gesteld om te spreken over het collegeprogramma en over de personele invulling van het college van B en W. Wij roepen alle Weesper raadsleden op om recht te doen aan het grote aantal kiezers van het CDA en een door kiezers zo breed mogelijk gedragen coalitie te vormen."