Water was én is op vele manieren belangrijk voor Weesp.
Water was én is op vele manieren belangrijk voor Weesp.

Zomerexpositie Museum Weesp: 'Weesp is water'

WEESP Waar zou Weesp (nu) zijn zonder water? Daarover gaat de zomertentoonstelling 'Weesp is water' van Museum Weesp, die aanstaande vrijdag (6 april) van start gaat.

Weesp ontstond aan water, werd gevormd door water, beleefde zijn bloei door water en dankt er nog steeds haar unieke sfeer aan.

De Vecht is al eeuwen de levensader van Weesp. En een smal veenriviertje werd als 'Smal Weesp' een vaarweg dwars door de stad. De zuiverheid van het water vormde de basis voor de bedrijven en werd als product verkocht. Daarom is de waterkwaliteit door de eeuwen heen actief beheerd. En nu grenst Weesp aan een landschappelijk gebied voor natuurlijke waterzuivering.

De Vesting Weesp vormde door haar ligging de belangrijkste verdedigingslinie ten zuidoosten van Amsterdam. De stad is gevormd door bastions en grachten. Haar strategische ligging maakte Weesp tot belangrijk onderdeel van de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie én van de Stelling van Amsterdam. Weesp vormt daarmee een deel van dit Unesco Werelderfgoed.

En natuurlijk werd Weesp gevormd door het niveaubeheer van het water. Ooit lag Weesp in open verbinding met de Zuiderzee. De stad heeft vele overstromingen gekend. Om het peil van de grachten te beheren werd de binnenstad afgeschermd door sluizen. Nu staan de sluizen permanent open en maakt Weesp deel uit van het grote waterbeheersgebied van Waternet.

Er is nog veel meer te vertellen over het belang van water voor Weesp. Ga voor dit verhaal naar de zomertentoonstelling van Museum Weesp. De feestelijke opening is vrijdag 6 april om 16.00 uur. Het museum is gevestigd op de bovenverdieping van het stadhuis. Zie www.museumweesp.nl.