Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Rookvrij Weesp

Niet zo lang geleden is onze Weesper voetbalclub gestart met het volledig rookvrij maken van het sportcomplex aan de Papelaan. Natuurlijk vinden rokers dat niet leuk. Toch beseffen juist zij dat roken een verslaving is. Je komt er gemakkelijk aan. Je komt er moeilijk vanaf! Sporten en roken horen niet bij elkaar. Dat vinden we eigenlijk allemaal. Dus niet mopperen op deze sportclub! Bewondering voor dit initiatief van FC Weesp is meer op zijn plaats.

Ik herinner me nog dat wij, lang geleden, ervoor kozen ons eigen huis rookvrij te verklaren. In ons huis mocht niet meer gerookt worden! Dat stond natuurlijk op gespannen voet met de wetten van de gastvrijheid… Dat kon je niet maken, werd ons toen gezegd. En toch. Wij vonden dat het tijd was dat als ons bezoek vertrok, wij niet in een rokerig huis achterbleven. Dat meeroken ongezond is, was op dat moment nog niet duidelijk. Nu zet het bestuur van FC Weesp zich in voor een rookvrije generatie voetballertjes! Dat is toch geweldig! Niet-roken wordt normaal. Lezers weten dat een grote meerderheid van onze inwoners voor een totaal rookverbod is rond speeltuinen en sportterreinen. Misschien een goed onderwerp om op te nemen in het vernieuwende Weesper collegeprogramma voor de laatste 4 jaar van een zelfstandig Weesp? Het maakt echt indruk als een gemotiveerde wethouder zich inzet voor rookvrije sportaccommodaties! Amsterdam heeft een tabaksontmoedigingsbeleid, gericht op een rookvrije omgeving rond scholen en sportclubs. De vraag is of een Weesper rookverbod tot scholen en sportclubs moet worden beperkt. Misschien is het een goed idee om in Weesp toe te werken naar meer rookvrije gebieden?
Weten we nog waarom Amsterdam op dit moment geen burgemeester heeft… ? De laatste burgemeester - een huisartsenzoon - was een verstokte kettingroker en is overleden aan de gevolgen van roken: longkanker. In datzelfde Amsterdam, waar wij over enige tijd ook bij horen, bestaat een rookvrije straat. Het initiatief daarvoor kwam van een huisarts die in Weesp is opgeleid. Zou een rookvrije Slijkstraat voor Weesp misschien een mooi begin zijn? Een rookvrij Weesp is natuurlijk nog beter. Wat een heerlijk vooruitzicht!