Guus Til (staand tweede van links) zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij Geinburgia.
Guus Til (staand tweede van links) zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij Geinburgia. Foto: Gonneke Boer

Oranjedebutant Guus Til begon bij Geinburgia

Hij speelt bij AZ en vorige week maakte voetballer Guus Til zijn debuut in het Nederlands elftal. Het begon allemaal om de hoek, bij Geinburgia.

WEESP De 20-jarige AZ-speler Guus Til begon als F-spelertje bij de voetbalclub in Driemond bij trainer Frank Boshuizen. Die weet nog veel uit de tijd van Guus bij Geinburgia.

"Guus was echt een sportjongen", herinnert Frank zich. "Hij was van begin tot eind van de training heel gefocust. De sportbeleving en de concentratie, dat had hij allemaal. Hij luisterde heel goed naar de aanwijzingen en als een kind al vroeg iets wil leren dan zie je dat er meer is dan talent: de wil om beter te worden."

Met Guus ging het heel snel bij Geinburgia. "Zo snel dat ik hem de E-junioren heb laten overslaan: van de F meteen naar de D. Hij was toen heel klein, maar echt een bijtertje in het veld, dat was heel leuk. Nu is hij heel lang trouwens, verbazingwekkend. Ik had er alle vertrouwen in. Talent herkennen is niet zo moeilijk, maar er komt ook karakter bij en dat zat bij Guus wel goed." Al vrij snel moest Frank Guus laten gaan. In de D-junioren kwam er een verzoek om bij SV Diemen te komen, waar meer mogelijkheden waren om districtvoetbal te spelen en volgende stappen te maken. "Dat was voor hem het beste. Ik ben heel trots natuurlijk, en voornamelijk op hem. Dat ben ik trouwens op alle kinderen die zich inzetten en met plezier spelen."
Als Frank hem nu op televisie ziet spelen, herkent hij nog de kleine Guus van toen bij Geinburgia. "Het is mooi om te zien dat hij nog steeds die drive heeft om op de goede plek te staan en de bal te krijgen, dat had hij toen al." De drive en liefde voor de sport gaat Guus heel ver brengen, verwacht Frank. "De eerste stap zou zijn met een goed AZ richting kampioenskandidaat. En dan misschien Feyenoord of PSV, en het Nederlands elftal natuurlijk, waarin hij vorige week debuteerde."

De latere Oranje-debutant bleek al snel talent te hebben.