De Gooi en Vechtstreek is op weg naar een rookvrije generatie.
De Gooi en Vechtstreek is op weg naar een rookvrije generatie. Foto: rookvrijegeneratie.nl

GGD Gooi en Vechtstreek wil naar rookvrije schoolpleinen en sportclubs

De campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' moet ervoor zorgen dat kinderen die hier vanaf 2019 worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

WEESP In onze regio wordt door jongeren meer gerookt dan gemiddeld in Nederland. Naar schatting beginnen hier ieder jaar nog steeds ongeveer 500 jongeren met dagelijks roken. Als kinderen rookvrij opgroeien, is de kans veel kleiner dat zij zelf ooit beginnen met roken. Een kwestie van het goede voorbeeld geven dus en daar richt de regionale campagne zich op.

De regio Gooi en Vechtstreek sluit zich aan bij de landelijke beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' die zich sterk maakt voor een omgeving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om zelf te gaan roken.

Marloes Bouman organiseert de campagne voor de GGD in opdracht van de regiogemeenten. "Onze ambitie is om met de regio Gooi en Vechtstreek samen met lokale en regionale organisaties als eerste regio aan te sluiten bij de 'Alliantie Nederland Rookvrij'." Dat betekent niet dat zij een algemeen verbod op roken nastreeft. "Wij willen op een positieve manier mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid." De campagne begint bij de scholen, sportverenigingen, kinderopvang en speeltuinen. Bouman adviseert ze over hoe zij het best rookvrij kunnen worden. "Wij adviseren bijvoorbeeld om een schooljaar de tijd te nemen om het schoolterrein rookvrij te maken en draagvlak te creƫren door een werkgroep te vormen van docenten, leerlingen en ouders." Veel scholen en ook sportverenigingen in de regio zijn al bezig met rookvrij worden, weet Bouman. In Weesp is het terrein van voetbalclub FC Weesp helemaal rookvrij. Als het aan huisarts Hans Burggraaff ligt, mag het nog wel een flinke stap verder: een rookvrije Slijkstraat als begin van een rookvrij Weesp. 'Wat een heerlijk vooruitzicht!', schreef hij een week geleden in zijn column.

Het goede voorbeeld geven, daaraan kan iedereen bijdragen. Oma Claar Habets bijvoorbeeld, die na 40 jaar gestopt is met roken voor haar kinderen en vooral haar kleindochter. "Ik wil nog niet dood en en je hebt een voorbeeldfunctie. Ze kijken toch naar oma of opa of hun ouders; als die tegen zijn, dan gaan ze zelf ook niet roken", vertelt zij op GooiTV, dat deze week ook aandacht besteedt aan de campagne. Kinderarts Carole Lasham van Tergooi Ziekenhuis benadrukt nog eens hoe slecht (mee)roken is. "Van de kinderen die beginnen gaat drie kwart voor hun 65e dood! We weten dat van de volwassenen die roken 80% is begonnen in de puberleeftijd. Het is een zware verslaving en hoe vroeger je begint, hoe meer last je daarvan hebt. We kunnen zorgen dat kinderen niet gaan beginnen met roken, we hebben allemaal een voorbeeldfunctie, dus geef ze een rookvrije omgeving." De ambitie van het ziekenhuis en de campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' is dan ook dat kinderen die vanaf 2019 in de regio worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

Tips, ervaringen en ondersteuning zijn te vinden op www.rookvrijegeneratiegv.nl of Facebook: rookvrijegeneratiegv.