Terwijl Marcel oefeningen doet, regelt Ingmar per spiergroep de intensiteit van de training.
Terwijl Marcel oefeningen doet, regelt Ingmar per spiergroep de intensiteit van de training. Foto: Ingrid Voet

Een complete work-out van 3 uur,
maar dan in 20 minuten

Door te trainen met Electric Muscle Stimulation kun je effectiever trainen en veel tijd besparen.

WEESP In 20 minuten tijd een complete work-out doen. Dat kan in een training met Electric Muscle Stimulation (EMS) bij Ebody Impulz.

Zaterdagochtend half tien, in de sportschool. Marcel Glas staat klaar om aan zijn training te beginnen. Niet bij een van de apparaten in de zaal, maar in een bionisch uitziend pak en met personal trainer Ingmar Ruitenbeek naast zich.

Dat pak is een speciaal elektrodenvest met daaraan gekoppeld losse elektroden voor de arm-, been-, bil- en schouderspieren. Dat is allemaal weer gekoppeld aan de XBody-apparatuur, waardoor trainer Ingmar via het scherm de intensiteit van de training per spiergroep precies kan volgen en regelen. "De elektroden activeren de spieren, waardoor je bij iedere oefening iedere spiergroep traint en helemaal afgestemd op jouw conditie van dat moment", vertelt hij. Marcel begint de eerste oefeningen en ook al komen er geen zware gewichten aan te pas en is hij duidelijk goed in vorm, dat er een pittige work-out volgt is duidelijk. Krachttraining en cardio-oefeningen wisselen elkaar af. Is het ook nog een beetje leuk? "Ja hoor", zegt Marcel, en dan kondigt Ingmar de volgende serie oefeningen alweer aan.

Enthousiast

Ingmar kwam zelf een jaar geleden in aanraking met deze vorm van trainen en was direct enthousiast. "Oké, ik had een week spierpijn, maar ik merkte direct hoe goed het werkt."

'Het voordeel is dat je op je eigen niveau kunt trainen'

Toen de studio die toen de EMS-trainingen aanbood uit Weesp verhuisde, besloot Ingmar om zelf een opleiding te volgen om deze manier van trainen in Weesp aan te kunnen bieden. "Het voordeel is dat je hiermee heel gericht kunt trainen en helemaal op je eigen niveau, van beginnend sporter tot gevorderd. En per keer pas ik ook de training aan op je conditie van dat moment, want dat wisselt. Door je vooral te richten op bepaalde spiergroepen kun je ook werken aan blessures en de EMS-training werkt goed voor gewichtsverlies. Daarvoor werk ik samen met de voedingsdeskundige hier in de sportschool. Bijkomend voordeel is dat het ook een strakkere huid geeft en dat vaak cellulitis afneemt. Doordat de elektrische impulsen zich direct richten op de spieren en aanhechtingen is er geen extra belasting voor de gewrichten, die daardoor ook niet overbelast kunnen worden, iets wat bij de 'gewone' krachttraining met gewichten nog weleens een risico is. Ook de dieperliggende rugspieren worden door de daar geplaatste elektroden getraind."

Zaterdagochtend 10.00 uur. De training van Marcel zit erop en het pak is weer uit. In 20 minuten tijd heeft hij een totale work-out gedaan. Tijd voor een kopje koffie en de rest van de nog lange vrije dag.

Informatie: www.ebodyimpulz.nl.