Februari 2015: Joop Overmars wordt beëdigd en volgt de overleden Jos van Veen op.
Februari 2015: Joop Overmars wordt beëdigd en volgt de overleden Jos van Veen op.

WSP laat Joop Overmars teleurgesteld achter

WEESP Na de klinkende verkiezingsuitslag van zijn partij, de WSP, zag Joop Overmars zichzelf naast partijgenoot Astrid Heijstee terugkeren als wethouder. Na een korte mededeling van partijvoorzitter Tineke Booij bleek dat anders.

De partij zei: 'bedankt, maar niet verder dan hier'?
"Niet 'bedankt', wel 'niet verder dan hier'. Wat ik vooral vervelend vind, is het tijdstip waarop ik het hoorde en de manier waarop. Vlak voor de installatie van de nieuwe gemeenteraad vroeg de voorzitter van het WSP-bestuur Tineke Booij of ik even had. Ik dacht dat ze wilde bijpraten over de coalitieonderhandelingen, maar ze zei: we gaan weer voor een tweede wethouder, maar de keus valt niet op jou. Zonder uitleg en zonder gevoel. Ik ben er niet op ingegaan, later wel via de mail en de telefoon."

Dat is geen vrolijke correspondentie geweest.
"Ik heb getracht het zakelijk te houden. Het is vreemd dat de partij dit niet eerder kenbaar heeft gemaakt. Het betekent overigens niet dat ik alles van de WSP nu ineens afkeur. Ik sta nog steeds achter de WSP. Ik vind het jammer, dat is wat ik naar buiten breng. Verder kijk ik terug op een heel plezierige periode. Je hebt binnen het college van B en W te maken met allerlei onderwerpen. Allemaal dingen die je interesseren en die je belangrijk vindt. Daar mag je dan gezamenlijk beleid op voeren. Het is heel prettig om daarover mee te mogen praten. Het werk gaf mij enorme voldoening."

En uw relatie met de raad?
"Ook die was prima. Er was uiteraard wel die motie van wantrouwen en later nog de motie van treurnis. Maar die werden alleen door de VVD gesteund. Dat zegt meer over de VVD dan over mij, denk ik dan. Er is bij de samenvoeging van de belastingdiensten van Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht inderdaad een fout gemaakt, daar had men toen meer tijd voor moeten nemen. Ik ben van mening dat de hele zaak aanzienlijk is opgeklopt."

Reactie

Partijvoorzitter Tineke Booij vindt niet dat ze het slechtnieuwsgesprek onfatsoenlijk heeft afgehandeld. "Na het overlijden van Jos van Veen in 2015 hebben we Joop van buitenaf aangetrokken. Als een soort 'zakenwethouder', specifiek voor Financiën. In het nieuwe college willen wij de portefeuille Financiën echter niet meer. Dat heb ik uitgelegd. Joop vond dat inderdaad niet leuk, maar zo werkt het nu eenmaal."

'Ik sta nog steeds achter de WSP en kijk met plezier terug'