Een van de plannen: Tram 9 bij de Diemense Sniep zou via de McDonald's en de N236 naar Weesp kunnen gaan.
Een van de plannen: Tram 9 bij de Diemense Sniep zou via de McDonald's en de N236 naar Weesp kunnen gaan. Foto Trudy Kroese

Student met hart voor het milieu: Trek railverbindingen door naar Weesp

WEESP De 19-jarige Tim Sekac uit Amsterdam zet zich met volle overgave in voor een duurzamer Nederland. Zijn nieuwste acties zijn twee petities die betrekking hebben op Weesp. De student pleit ervoor om de metrolijnen in Amsterdam-Zuidoost en de tramlijn in Diemen door te trekken naar Weesp. Dat zou volgens hem zorgen voor nieuwe, betrouwbare en duurzame ov-verbindingen tussen twee gemeenten die op termijn samen verder willen gaan.

door Marieke van Veen

De twee petities zijn niet bepaald Sekacs eerste acties. Wie zijn naam googelt, stuit op diverse petities die allemaal te maken hebben met het openbaar vervoer. In het meest recente geval is zijn eigen woonplaats bij zijn voorstel betrokken, maar onder meer Groningen, Emmen, Rotterdam en Putten konden eerder ook al rekenen op soortgelijke acties. Sommige waren met duizenden handtekeningen een redelijk succes.

Petitie nummer 1

Sekac wil meer spoorlijnen dan snelwegen en hoopt met onlinepetities de discussie op gang te brengen en de boel in beweging te krijgen. De eerste petitie richt zich op het aansluiten van het metrostelsel in Amsterdam-Zuidoost op de toekomstige IJmeerlijn (tussen Amsterdam en Almere). Onderdeel van dit voorstel is het doortrekken van metrolijn 53 naar Station Weesp, via de Gooilandseweg en de Hogeweyselaan.

Petitie nummer 2

Ook fijn voor Driemond: 'Daar kunnen ze ook wel wat beter ov gebruiken'

Zijn tweede petitie met betrekking tot Weesp gaat over een nieuw treinstation in de nieuwe Diemense woonwijk Plantage de Sniep én het doortrekken van tramlijn 9 naar Station Weesp. Tram 9 rijdt tussen Amsterdam Centraal en de Sniep. Deze trambaan zou langs de nieuwe woonwijk gaan, een halte moeten krijgen bij het industrieterrein met de McDonald's en MonkeyTown en dan via de Gooilandseweg verder kunnen gaan naar Weesp. Dat zou ook fijn zijn voor Driemond, want daar kunnen ze wel wat beter openbaar vervoer gebruiken, aldus de indiener. Als beide plannen van Sekac zouden worden uitgevoerd wordt het wel erg druk op de net verbrede N236. De automobilisten en fietsers rijden dan naast de zoevende metro's en klingelende trams.

De bevlogen student hoopt op steun voor zijn acties, die te vinden zijn op petitie.nl. Als er voldoende draagvlak is, kan hij de kwesties aankaarten bij de politiek. Petitie 1 heet 'Verbind Amsterdam Zuid-Oost met toekomstige IJmeerlijn 2030'. Petitie 2 heet 'Treinstation Diemen Sniep en tram 9 naar station Weesp'. Ondertekenen kan door naam, e-mailadres en woonplaats in te vullen. Via de mail komt er dan eerst nog een bevestigingslink.