Daan Welle uit Weesp studeerde vorig jaar af als dirigent.
Daan Welle uit Weesp studeerde vorig jaar af als dirigent. Foto: Hans Luijcx

Starwarsmuziek in een chique concertzaal

WEESP Dirigent en trombonist Daan Welle uit Weesp ontdekte vorig jaar tijdens een examenopdracht pas echt hoe boeiend de muziek van filmcomponist John Williams eigenlijk is. Daarom brengt hij de filmmuziek nu naar de concertzaal.

door Marieke van Veen

Star Wars, Jurassic Parc, Schindler's List, Harry Potter, Jaws... zonder de composities van John Williams (86) waren deze films waarschijnlijk minder succesvol. Filmmuziek versterkt de sfeer en de emoties en vergroot zo de impact van beelden. Dat de Amerikaanse componist daar een meester in is, heeft hij de afgelopen vijf decennia ruimschoots bewezen. Steven Spielberg wil alleen met hem werken en Williams werd al 51 maal genomineerd voor een Oscar (Academy Award), waarvan hij er vijf won.

Examenopdracht

Dirigent en trombonist Daan Welle studeerde van 2005 tot 2008 trombone aan het Conservatorium van Amsterdam. In september 2011 begon hij aan ditzelfde instituut met de opleiding voor docent muziek, waarvoor hij in 2015 cum laude afstudeerde. Hierna heeft hij nog twee jaar een contractstudie orkestdirectie gevolgd. Die studie sloot hij vorig jaar af in samenwerking met Sjoerd Jansen. Voor dit examen formeerden zij een symfonieorkest en voerden ze werken uit van grote componisten als Tsjaikovski en Dvorák, maar dus ook van filmcomponist John Williams. Welle: "We konden maar één keer repeteren, dus hebben we beroepsmuzikanten en conservatoriumstudenten bereid gevonden om mee te spelen. Op die manier konden we in korte tijd een zeer hoog niveau bereiken. Na maanden van organisatie hebben we ons examen met het predicaat 'uitstekend' afgerond."

Laagdrempelig

'Weer eens wat anders dan Bach, Mozart, Beethoven en Mahler'

Deze ervaring smaakte naar meer, en dat gold zowel voor de kersverse dirigenten als de musici. "Er heerste vooral een gedeeld enthousiasme over de muziek van John Williams", vertelt de Weesper. "Hij staat bekend als een van de beste componisten van de afgelopen vijftig jaar, maar zijn muziek wordt te weinig in de concertzaal uitgevoerd. Wat ons betreft is dit een enorm gemis. Zijn muziek is namelijk ontzettend populair en ook erg mooi zonder de bijbehorende films. Bovendien denken wij dat de toegankelijkheid van deze filmmuziek ervoor kan zorgen dat een nieuwe generatie naar de concertzaal getrokken wordt en kennismaakt met het symfonieorkest. En voor de ervaren concertbezoeker is het weer eens wat anders dan Bach, Mozart, Beethoven en Mahler."

'John Williams in Concert'

Daar komt bij dat Daan en Sjoerd een goed orkest nodig hebben om zichzelf als jonge dirigent verder te kunnen ontwikkelen. Daarom hebben zij het projectorkest Collettivo Sinfonico opgericht, waarmee ze op vrijdag 13 juli 2018 om 20.00 uur 'John Williams in Concert' gaan uitvoeren in de Bernhard Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam. Het orkest bestaat uit muzikanten uit heel Nederland en Daan en Sjoerd zullen ieder de helft van het programma dirigeren. Het publiek wordt getrakteerd op tien van de meest iconische werken uit het oeuvre van John Williams.

Musici en sponsors gezocht

Weespers die het leuk vinden om mee te werken aan dit project kunnen zich melden bij Daan: "We zijn wel specifiek op zoek naar beroepsmuzikanten en conservatoriumstudenten." Ook hoopt de dirigent in contact te komen met sponsors, aangezien een project van dit formaat gepaard gaat met flinke kosten. Voor kleinere donaties wordt binnenkort een crowdfundingsactie opgezet. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Voor € 15,- zit je eerste rang, de tweede rang kost € 12,50. Later komt er nog een derde rang beschikbaar.

Tickets kopen en contact opnemen over doneren/sponsoren kan via collettivosinfonico.nl.