DJ Tuk Tuk rijdt tijdens de middag van Koningsdag rond in het centrum van Weesp.
DJ Tuk Tuk rijdt tijdens de middag van Koningsdag rond in het centrum van Weesp. Foto: djtuktuk.nl

Koningsdag met spelletjes, workshops, DJ Tuk Tuk en een drankvrij Oranjebal

Het aftellen naar Koningsdag is begonnen. Het nieuwe Oranjecomité heeft het feestprogramma compleet. Dat bevat nostalgische en nieuwe elementen.

WEESP Toen Hans Burggraaff nog Koninginnedag organiseerde, regelde hij graag ludieke spelletjes. Het bestuur dat daarna kwam wilde vernieuwing en huurde een tokkelbaan en aquaballen. Het nieuwe comité komt nu met een mix van oude en nieuwe activiteiten en voegt daar eigen elementen aan toe, zoals Mad-Science, een mobiele dj-show voor kinderen en een alcoholvrij Oranjebal.

"Het moet meer dan ooit een feest voor het gezin worden", onderbouwt vicevoorzitter Werner Taube-Petrignani de keuzes van het nieuwe bestuur. "Veel jongeren en jongvolwassenen gaan met Koningsdag Amsterdam in. Ouders met jonge kinderen vinden dat vaak te druk, die blijven juist wel graag in Weesp. Met die doelgroep in gedachten zijn we naar het programma gaan kijken."

Alcoholvrij Oranjebal

Dit jaar dus géén bekende dj, géén drive-inshow en géén grote buitenbar op het Grote Plein. Maar wel: héél véél kinderactiviteiten, leuke en leerzame workshops, spelletjes, optredens van lokale bandjes en afsluitend een alcoholvrij Oranjebal in Theaterpand Weesp. Volwassenen die nu denken 'voor mij is Koningsdag niet compleet zonder een muziekje en een drankje', volgt nu een geruststelling: er zijn dit jaar enkele kleinere stands met warme en koude dranken en om 16.00 uur is er op het Grote Plein een Amsterdams uurtje.

Training verkeersregelaars

Het feest staat dus goed op de rit, maar secretaris Maartje Aleman laat weten dat er nog wel een sterke behoefte is aan nieuwe verkeersregelaars, ook voor de andere grote evenementen in Weesp. Daarom wordt er aanstaande vrijdag (20 april) in de Bibliotheek aan de Oudegracht een cursus gehouden. Alle aangemelde vrijwilligers doorlopen van 17.00 tot 18.30 uur samen een training en leggen een verkeersexamen af. Na afloop worden de deelnemers getrakteerd op pizza. Het is vervolgens niet verplicht om te helpen bij evenementen, maar de Oranjevereniging hoopt dat de deelnemers Koningsdag als een eerste leuke klus zien. Aanmelden kan via info@oranjeverenigingweesp.nl.
Hieronder een samenvatting van het programma voor Weesp, volgende week een overzicht van alle Oranjefestiviteiten in ons verspreidingsgebied.

Koningsdag op vrijdag 27 april begint om 07.00 uur met een vrijmarkt op de Oudegracht en de Nieuwstad. Na een carillonconcert (9.30 uur) komt de feestdag om 10.00 uur op gang met een fietsoptocht, de start van de braderie in de Nieuwstraat, zingen bij Oversingel en dansen op het Grote Plein. Om 11.00 uur is bij het stadhuis de echte opening met de aubade, ballonnen en Erik Jobbens 'Ode aan Weesp'. Terwijl in het stadhuis de Oranjeborrel wordt gehouden, gaan buiten de kinderactiviteiten van start. Tot 16.00 uur is er een programma met onder meer een tokkelbaan, een stormbaan, aquaballen, dans, muziek, workshops en nog veel meer. Tussen 15.00 en 16.00 uur is er een badeendjesrace in de Oudegracht, aansluitend om 17.15 worden op het Grote Plein de winnaars van de spelletjes bekendgemaakt. Kinderen die dan nog niet naar huis willen, kunnen doorfeesten in Theaterpand Weesp, waar vanaf 19.00 uur een Oranjebal wordt gehouden. Het aantal plaatsen is wel beperkt, kaarten zijn verkrijgbaar via theaterpandweesp.nl.

Meer informatie op oranjeverenigingweesp.nl