Overal in Gooi en Vechtstreek worden pmd-containers ingevoerd.
Overal in Gooi en Vechtstreek worden pmd-containers ingevoerd. Foto: Bob Awick

Kan Amsterdam ons van al die afvalbakken afhelpen?

De komst van een vierde afvalcontainer stuit op weerstand. Wordt elke tuin een minischeidingsstation of is nascheiding beter?

WEESP Klikohuishoudens in Weesp krijgen er deze zomer een nieuwe afvalbak bij: voor plastic verpakkingen, blik en drinkkarton (pmd). Na gft-, papier- en restafval wordt dat container nummer vier. Deze nieuwe ruimteaanslag op tuin of schuur werpt de vraag op of nascheiding niet beter is.

In Almere is onlangs een proef met nascheiden succesvol gebleken. Bewoners maakten hun plastic, blik en drinkkarton schoon en droog voordat ze het bij het restafval gooiden. De gemeente zorgde vervolgens dat het afval achteraf werd gescheiden. De resultaten van deze proef zijn verbluffend, meldt initiatiefneemster Juliëtte de Sévaux. De hoeveelheid restafval is gedaald van 73 naar naar gemiddeld 29 kilo restafval per inwoner per jaar. En ook niet onbelangrijk: het bleek voor de bewoners een prettig systeem.

Weesp valt onder het afvalregime van de regionale GAD. Zij stelt dat bronscheiding voor plastic verpakkingen en drinkpakken nog steeds een betere kwaliteit en meer kansen tot betere recycling oplevert. Ook zijn er maar enkele nascheidingsfabrieken die deze grondstoffen goed uit het restafval kunnen filteren Deze hebben (nog) niet genoeg capaciteit om dat voor heel Nederland te kunnen doen. Om toch zo veel mogelijk verpakkingen van plastic en drinkpakken te kunnen hergebruiken is in onze regio gekozen voor bronscheiding. De ontwikkelingen gaan echter hard en de GAD volgt ze op de voet om tijdig te kunnen instappen.
Als gevolg van de in 2015 gemaakte afspraken met alle regiogemeenten staan de pmd-containers met oranje deksel nu klaar om ook in Weesp verspreid te worden. Toch werpt de Weesper PvdA nu nog de vraag op of die containers er wel moeten komen. Fractievoorzitter Bert Keesman wijst op het samengaan met Amsterdam, waartoe Weesp vorige maand heeft besloten. Amsterdam doet aan nascheiding. Keesman wil nagaan wat binnen de samenwerking met Amsterdam het beste plan is en waar onder Weespers het grootste draagvlak voor is. Hij pleit voor een enquête. "Indien we onder hoofdstedelijke vlag inzetten op nascheiding, is het geldverspilling om Weesp nu vol te zetten met pmd-containers. Als we toch doorgaan met scheiding bij de burger zijn er bovendien alternatieven die het waard zijn onderzocht en besproken te worden", stelt Keesman, die daarbij denkt aan het verbeteren van het huidige systeem met de pmd-zakken en (ondergrondse) brengstations. In Hilversum klonken onlangs soortgelijke geluiden, maar toen bleek dat uitstel van de pmd-bak daar 1,2 miljoen euro zou gaan kosten, kwam de politiek daar snel van terug.