Rabbijn Lody van der Kamp.
Rabbijn Lody van der Kamp.

Bouhuijslezing dit jaar met rabbijn Lody van der Kamp

WEESP De `stichting Vrienden van de Weesper Synagoge houdt volgende week maandag (23 april) de jaarlijkse Meester Bouhuijslezing. Gastspreker dit jaar is rabbijn Lody van der Kamp met 'Tranen op het perron van Weesp'.

Lody van der Kamp (1948) studeerde voor rabbijn aan talmoedscholen in Zwitserland en Engeland. Van der Kamp is auteur van boeken als 'Sara, het meisje dat op transport ging', 'Alleen' en 'Oorlogskinderen' en publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbladen. Ook geeft hij spreekbeurten over Israël en het Jodendom.

'Tot weerziens'

De muzikale omlijsting is in handen van het Weesper kamerkoor Camerata Fectionata onder leiding van Fred Smalbrugge. Met de lezing herdenkt de Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge het wegvoeren van de Joodse inwoners uit Weesp door de nazi's in april 1942. Toen de Joodse Gemeenschap van Weesp was opgeroepen om in de trein te stappen, stonden de Weesper schoolonderwijzer meester Bouhuijs en zijn zoon Daan op het station om afscheid te nemen. Ze schudden de families de hand en hingen een poster op waarop stond 'Tot weerziens'. De Joodse families keerden echter nooit terug. De dapperheid en meelevendheid van meester Bouhuijs en Daan hebben bij de rabbijn veel respect afgedwongen. De geestelijke blikt met de aanwezigen terug op de gebeurtenissen.

Kaartverkoop

De Meester Bouhuijslezing vindt maandagavond 23 april plaats in de Weesper Synagoge aan de Nieuwstraat. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 inclusief consumpties. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek, via synagogeweesp.nl of aan de zaal. Einde om 22.00 uur.