In 2017 bij de plaatsing van een AED in winkelcentrum Hogeweij, Annelies Vinken staat links.
In 2017 bij de plaatsing van een AED in winkelcentrum Hogeweij, Annelies Vinken staat links. Foto: Sjoerd Stoop

'Iedereen in Weesp zou op AED-cursus moeten'

WEESP Als het aan Annelies Vinken ligt, leert iedereen een AED (Automatische Externe Defibrillator) gebruiken, omdat je daarmee levens redt. Vinken geeft hiervoor trainingen en daarmee wil zij de komende periode nóg een goed doel helpen: van iedereen die bij haar voor de zomer de training volgt, doneert zij een deel van het cursusgeld aan de Stichting Semmy.

door Ingrid Voet

De cijfers liegen er niet om: in Nederland worden 16.000 mensen jaarlijks getroffen door een hartstilstand. Als iemand binnen 2 minuten wordt gereanimeerd met een AED is de overlevingskans 90%, binnen 6 minuten is dat 40%. Bij reanimatie zonder AED is de overlevingskans 6%.

In Weesp hangt op acht locaties een AED die ieder moment bereikbaar is. 190 mensen met een geldig certificaat om een AED te gebruiken zijn op het moment via hartslagnu.nl aangesloten bij het netwerk 'AED Burgerhulpverlening Weesp'. Bij een noodoproep naar 112 krijgt een groep vrijwilligers die op dat moment in de buurt is een sms om naar het slachtoffer te gaan en alvast hulp te verlenen en een andere groep om naar de dichtstbijzijnde AED te gaan en deze naar het slachtoffer te brengen en te gebruiken.

Vinken heeft zelf als verpleegkundige op de Eerste Hulp en IC Cardiologie veel reanimaties en defribillaties uitgevoerd. "Als het lukt, als je iemand weer tot leven weet te wekken, is dat een geweldig gevoel", vertelt ze. De laatste elf jaar legt zij zich als ondernemer toe op het geven van reanimatie-, EHBO- en BHV-trainingen. Een AED gebruiken leer je bij Vinken in een training van 2 uur. "Ik kan niet genoeg benadrukken: met een AED kun je niets fout doen. Mocht je de AED per ongeluk gebruiken bij iemand die geen hartstilstand heeft, dan werkt het apparaat niet. Dus twijfel niet: plak die stickers op en het apparaat vertelt stap voor stap wat er moet gebeuren. En hartmassage geven op het ritme van 'Staying Alive'." Vinken legt uit hoe het werkt: "Het hart heeft een pompfunctie, er gaan elektrische signaaltjes doorheen. Bij een hartstilstand valt de pompfunctie weg omdat bij wijze van spreken de stekker even niet helemaal goed in het stopcontact zit. Met de AED doe je die stekker er weer goed in en gaat de pomp weer aan."

Hartslagnu.nl

'Iedereen zou de AED moeten leren gebruiken, dat redt levens'

Vinken zou het liefst zien dat iedere Weesper de AED kan bedienen en zich ook aanmeldt bij het netwerk van vrijwilligers via hartslagnu.nl. "Zelf ben ik ook aangemeld en dit jaar ben ik al vier keer opgeroepen, het is dus ook in Weesp echt nodig." Ook kinderen kunnen het leren. "Wij geven al trainingen vanaf groep 7 van de basisschool. Wat mij en mijn collega's betreft zou de training eigenlijk een vaste plek moeten krijgen in het lesrooster van scholen. Misschien kan een jong kind nog niet 5 minuten achter elkaar reanimeren, maar hij kan wel veel harder rennen dan jij om hulp te halen."

Een reanimatietraining kost bij AED/BHV-professionals van Vinken een kleine 70 euro. Best een bedrag. "Maar vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden dat, zo belangrijk wordt het gevonden: met onze trainingen leer je levens redden", aldus Vinken. Zij wil ook bijdragen aan een ander goed doel: de Stichting Semmy, die geld inzamelt voor onderzoek naar de dodelijke ziekte hersenstamkanker. "Voor iedere deelnemer aan een reanimatietraining die zich voor 1 juli aanmeldt, doneren wij 10 euro aan de Stichting Semmy. Voor mensen die bij de aanmelding vermelden dat zij door dit artikel in het WeesperNieuws gemotiveerd zijn om dat te doen, willen we zelfs 25 euro doneren. Ik hoop echt dat zo veel mogelijk mensen een training komen volgen. Zo geven zij om levens en helpen de Stichting Semmy."

Informatie en aanmelden via info@aed-professionals.nl, 06-16583668 of 06-53545258.