Tamelijk wisselvallig en vrij koel

Na een warme aprilzondag stroomde deze week na de passage van een koufront aanzienlijk koelere, polaire lucht binnen. Een westelijke stroming bepaalt het weerbeeld. De stroming gaat in het weekend meanderen. Boven West-Europa snoert zich een gebied met lage luchtdruk af. De wind wordt dan tijdelijk aflandig. De temperatuur stijgt licht, maar het blijft wisselvallig.

Donderdag en vrijdag (Koningsdag)

Donderdag zien we een mengeling van zon en wolken met kans op een bui. Met 12 graden in de middag is het koel voor eind april. Er waait een stevige zuidwestenwind. Op Koningsdag neemt de buienkans iets af, maar een lokale bui blijft mogelijk. Naast wolken is er ook ruimte voor de (Oranje)zon. Het wordt 13 à 14 graden. De zuidwestenwind neemt iets in kracht af.

Het weekeinde

In het weekeinde neemt naar verwachting de wisselvalligheid geleidelijk weer toe. Zaterdag is het wisselend bewolkt met soms zonneschijn en ook kans op een bui. Zondag is de kans groot dat de bewolking verder toeneemt, gevolgd door enige tijd regen. De meest matige wind draait tijdelijk naar noordoost. De maximumtemperatuur in het weekeinde wordt 14 à 15 graden.

Weetje

De normale maximumtemperatuur ofwel het langjarig gemiddelde voor eind april bedraagt 16 graden. Vorige week lag de temperatuur ruim boven normaal, deze week duidelijk onder normaal. Sinds het jaarlijkse Oranjefeest op 27 april valt (sinds 2014) was de temperatuur telkens onder normaal. In 2016 en 2017 werd het zelfs niet warmer dan 10 à 11 graden.