Omwonenden Oudegracht verdeeld over afmeren sloepjes

WEESP Een bootje in de gracht, daar kan toch niet zo veel op tegen zijn? Wel dus, zegt het buurtcomité Voorgracht dat bestaat uit negen bewoners.

Dit buurtcomité is niet blij met de proef die de gemeente Weesp op 1 mei start. Er geldt dan een nieuw afmeerbeleid in de gracht tussen Slijkstraatbrug en Pleinbrug. Onder voorwaarden krijgen maximaal dertig aanwonenden de mogelijkheid voor een ligplaats voor hun sloepje (maximaal 7 meter lang en 2,5 meter breed). Daarvoor worden 'kikkers' aangebracht, waar de sloepjes aan vastgebonden kunnen worden. Volgend jaar komen er nog tien kikkers bij voor passanten. In 2020 wordt de proef geëvalueerd en wordt besloten of en hoe ermee wordt doorgegaan. De gemeente zegt hiermee tegemoet te komen aan wensen van omwonenden. Begin vorig jaar is er een bewonersbijeenkomst geweest waar dit onderwerp is besproken. Het verslag is naar alle omwonenden gestuurd, zodat ook de inwoners die niet aanwezig waren de kans kregen hun mening te geven. In december kregen de directomwonenden een vooraankondiging van het voorstel van B en W. Er zijn 82 brieven verstuurd, waarop volgens de gemeente 14 positieve zijn gekomen en 1 negatieve.

Sympathiek idee, goed voorbereid, niks aan de hand, zou je zeggen. Maar het buurtcomité Voorgracht denkt daar dus anders over. Men vreest voor verrommeling, geluidhinder en stank van motoren. "Er heerst een misverstand dat bootjes de levendigheid verhogen. Bootjes liggen aan de wal geparkeerd. En als ze gebruikt worden, varen ze weg, richting de Vecht", zo schrijft het comité in een ruim vijf kantjes tellende zienswijze aan B en W. Deze bewoners vragen met klem van de proef af te zien. Het afmeren van bootjes zou in samenhang met parkeren en terrassen moeten worden meegenomen in een integraal beleid voor de binnenstad, zo vindt dit buurtcomité. Zoals vorige week al gemeld, is ook de Historische Kring Weesp niet gerust op de afmeerproef. Voorzitter Cees Pfeiffer heeft meer met de verstilde gracht die het nu is.
De gemeente houdt vast aan de proef, waarmee de bootjes die nu al clandestien in de gracht liggen meteen in het gareel komen. De kademuren zijn onlangs opgeknapt en schoongemaakt.