Appie Bakker in het voorjaar van 1940.
Appie Bakker in het voorjaar van 1940.

Het aangrijpende verhaal van de executie op de Dammerweg

Kunst & Cultuur

WEESP - Dick van Zomeren publiceert deze week in het WeesperNieuws een nieuw lokaal verhaal uit Tweede Wereldoorlog. Het is een aangrijpende reconstructie van hoe een stom toeval in 1944 het leven kostte aan de 25-jarige Ab Bakker.

Bakker was op die bewuste dag op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Hij werd gegrepen door een Duitse patrouille die op jacht was naar de verzetsmensen die bij het Naardermeer het spoor hadden opgeblazen. Bakker, die daar niets mee te maken had, werd op de Dammerweg mishandeld en geëxecuteerd. De toenmalige NSB-burgemeester van Weesp stond erbij en keek ernaar. 

Op het spoor
Van Zomeren kwam het verhaal een half jaar geleden op het spoor toen hij in het archief stuitte op een krant uit 1947 waarin over een monumentje voor Bakker werd geschreven: een monumentje dat er nooit zou komen. "Wat mij opviel was de gewelddadigheid rond dit incident, terwijl die er verder tijdens de oorlog in Weesp zelf nooit in die vorm is geweest."

Ongelofelijk toeval
Daarnaast is er het ongelofelijk toeval dat leidde tot de dramatische afloop. "Als hij 10 minuten eerder was vertrokken, was hem dit niet overkomen. En bovendien: die jongen werd geëxecuteerd terwijl hij niets te maken had met waar die wrede rechercheur hem voor verantwoordelijk hield."

Auteur
Van Zomeren is de auteur van 'Weesp in Oorlogstijd' (2013) en 'Geschiedenis joodse gemeenschap Weesp' (1984). Voor deze reconstructie haalde hij informatie en documentatie uit gedenkboeken en naslagwerken en hield gesprekken met onder anderen de nicht van het slachtoffer.

Lees verder in de digitale editie 



Dick van Zomeren in zijn werkkamer.