Marcel Rijnhart en Cees van Vliet inspecteren de nieuwe haan.
Marcel Rijnhart en Cees van Vliet inspecteren de nieuwe haan.

Nieuwe spits opbouwen naast de kerk, daarna met twee hijskranen omhoog

Op 8 november, precies twee jaar na de brand, heeft de Laurentiuskerk weer een torenspits. Hij wordt eerst gebouwd op het plein voor de kerk.

WEESP "Je moet het zo zien: in de loods maken we de puzzelstukjes, op het plein voor de kerk zetten we de puzzel in elkaar, daarna hijsen we hem boven op de toren." Projectmanager Marcel Rijnhart kijkt uit naar deze spectaculaire klus, maar zal ook blij zijn als het gevaarte op zijn plaats staat.

Bij de brand op 8 november 2016 ging de spits verloren en bleef de toren van de Laurentiuskerk aan de Herengracht achter met een geraamte van verbrand hout, gesmolten lood en gebroken natuursteen. Met Schakel & Schrale uit Amsterdam is de specialist voor het herstelwerk gevonden. Vanuit de oude blauwdrukken zijn de constructie en de balkafmetingen bepaald en per computer in nieuwe tekeningen uitgewerkt. Deze maand begint het concrete herbouwen. In een loods aan de Rijnkade worden houten delen op maat gezaagd. Die worden vervolgens voor de kerk op de Herengracht in elkaar gezet. Een technisch hoogstandje, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde 3D-technieken. De huidige constructie wordt digitaal ingemeten en geprojecteerd op een werkplateau op het plein naast de kerk. Bij het optuigen wordt gebruikgemaakt van een steiger die rond de nog staande toren komt te staan en die ook wordt benut bij het herstel van de stenen. Als laatste wordt de houten huid voorzien van nieuw lei- en loodwerk. Een andere bouwploeg buigt zich intussen over het herstel van het natuursteen en het metselwerk van de toren zelf.

Groene baken

Ergens in het najaar zal het even bijzondere als merkwaardige beeld bereikt worden dat er een kant-en-klare torenspits pal naast de kerk op de grond staat. Die spits is dan 24 meter lang en 24 ton zwaar. Er zijn twee grote kranen nodig om dat gevaarte naar zijn plek te hijsen: boven op de 35 meter hoge stenen kerktoren. Volgens planning zal op 8 november, precies twee jaar na de verwoestende brand, de toren hersteld zijn en zal 'het groene baken van Weesp' weer branden. Want over dat en nóg een ander belangrijk detail moeten we het nog even hebben. Het grote ijzeren kruis raakte zwaarbeschadigd nadat het tijdens de brand naar beneden raasde. Het is hersteld en gaat inclusief groene verlichting weer in top. Last but not least komt boven op dat kruis ook weer een koperen haan. De originele haan is tijdens een onbewaakt moment in de nacht na de brand van het kerkplein gestolen. Kerkeigenaar Cees van Vliet werd onlangs op zijn 60e verjaardag verrast door familie en vrienden die met hulp van Kees den Hartog een nieuwe koperen haan hebben laten smeden en laten bekleden met bladgoud: een exacte kopie van de vorige.

Afbeelding