Daniëlle Meyer en Sara Kroos tijdens de opening van het theater aan de Flevolaan.
Daniëlle Meyer en Sara Kroos tijdens de opening van het theater aan de Flevolaan. Foto: André Verheul

'Nieuwe lichting moet in
het zadel worden gezet'

WEESP In het nieuwe Theaterpand Weesp aan de Flevolaan hebben Daniëlle Meyer en Sara Kroos meer ruimte. Die ruimte heeft geleid tot nieuwe ideeën en die zijn volop terug te vinden in de programmering voor volgend seizoen. De kaartverkoop start vandaag.

door Marieke van Veen

"Toen ik begon, was cabaret enorm in opmars", vertelt Sara Kroos. "De mensen konden er geen genoeg van krijgen. Als je een festival had gewonnen, was je naam meteen gevestigd. Ik heb zelf nooit voor een lege zaal hoeven staan. Tegenwoordig is het veel moeilijker. Er is zo veel talent, maar het publiek kiest vooral voor grote namen. Ik voel me verplicht om die nieuwe generatie in het zadel te helpen. Daarom komen wij volgend seizoen met 'Oude rotten, jonge appels'.

Het concept: vier theatermakers op één avond; twee gevestigde namen en twee relatief onbekende talenten - binnen hetzelfde genre. Zo kan het publiek dat afkomt op Javier Guzman en Jim Speelmans eerst kennismaken met Roovers & Van Leeuwen en Farbod. En wie Dolf Jansen en Sanne Wallis de Vries wil zien, krijgt Lonneke Dort en Maarten van de Berg er gratis bij. Andere grote namen die meewerken aan dit project zijn Jörgen Raymann, Rayen Panday, Paul de Leeuw, Jenny Arean, Angela Groothuizen en Sara Kroos zelf.

Maar er is meer nieuws te melden: "We gaan ons meer richten op kinderen", licht Daniëlle Meyer toe. "We hebben leuke voorstellingen voor peuters en kleuters, zoals Dribbel, Nijntje en Dikkie Dik. En voor kinderen vanaf 8+ gaan we maandelijkse avonden houden met eerst theater en daarna een disco. Ook komen er Jubal-muziekavonden, die de jongeren die hebben meegedongen naar de Jubal Muziekprijs Jan van Damme de kans geven podiumervaring op te doen." Verder komend seizoen: spannende en intieme try-outs van onder meer Thomas Acda, Dolf Jansen, Peter Heerschop, Annemarie Jung en Jacqueline Govaert en veel eigen voorstellingen van de theaterklassen en huisgroepen.

De dames willen dat Weespers weten wat er allemaal gebeurt binnen het nieuwe Theaterpand: "We zijn zo hard gegroeid dat mensen het soms niet kunnen bijhouden. We hebben nu een volwaardig theater waar de grootste namen hun opwachting maken. Laat je niet afschrikken door de wat grauwe locatie. Een bekende regisseur zei over ons pand: 'Van buiten Tsjernobyl, van binnen een gezellige huiskamer', hahaha. Het is om de hoek, heel betaalbaar en heel erg leuk. Zonde als je dat niet weet."

'Van buiten Tsjernobyl, van binnen een gezellige huiskamer'
Komend seizoen nog meer grote namen.