Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Eendracht?

In een historisch referendum konden Weespers kiezen: voor Amsterdam of voor Gooise Meren. Sommigen dachten dat het ging tégen Amsterdam of tégen Gooistad. Hoe het ook zij: wij hebben ons in meerderheid uitgesproken voor Amsterdam. Voor onze gemeenteraad was dat allang een uitgemaakte zaak.

Bij het referendum stemden ongeveer 4.700 Weespers voor Amsterdam en rond de 4.150 voor Gooise Meren. In percentages: 57% voor Amsterdam en 43% voor Gooise Meren. Voorwaar een prestatie, zo veel stemmen voor het onbekende merk Gooise Meren! Toch ligt de toekomst van Weesp nu bij Amsterdam, tenminste… als de commissaris van de Koning of de Tweede Kamer geen bokkensprongen maken.
Bij de gelijktijdig gehouden gemeenteraadsverkiezingen kregen de pro-Amsterdam-partijen (WSP/GL/D66/PvdA) rond de 6.000 stemmen. De pro-Gooise Meren-partijen (CDA/VVD/WBGM/PvdO) ongeveer 3.500. De oplettende lezer heeft het in de gaten: best veel kiezers van pro-Amsterdam partijen hebben bij het referendum pro-Gooise Meren gestemd. Wie had dat gedacht…? Dat is het aardige van een referendum: je standpunt bij het referendum kan losstaan van je partijkeuze. Nogal wat critici van de Weesper keuze voor Amsterdam bevinden zich ook in de achterban van de pro-Amsterdam-partijen. In de Weesper gemeenteraadsvergadering werden welgeteld 2 stemmen uitgebracht tégen de fusie met Amsterdam. Veel Weespers zijn blij met deze mensen die het lef hebben gehad om, beredeneerd, een tegenstem te laten horen: gaat 4 en 5 mei daar ook niet een beetje over? Onze bevolking is helemaal niet zo uitgesproken voorstander van een fusie met Amsterdam. Dat hadden de referendumaanvragers goed begrepen. Voor sommigen is het irritant, maar de werkelijke uitslag van het referendum is niet 15-2. De verhouding onder Weespers ligt, in raadszetels uitgedrukt, rond de 9-8. Reken maar na.
Voor de nieuwe gemeenteraad liggen er daarom uitdagingen zoals: hoe laten we de uitslag van dit referendum voldoende in bestuur en beleid meewegen? Wie neemt het initiatief om de noodzakelijke eendracht in Weesp te smeden richting Amsterdam? Eén wapenfeit heeft Weesp binnen: er komen geen drie gemeenten in de Gooi en Vechtstreek, maar vier. Eén daarvan is Amsterdam-Weesp.