Door-ontwikkelen participatie en duurzaamheid

vervolg van pagina 1

Met sociaal beleid, huisvesting, duurzaamheid en participatie pakt de coalitie vier pittige thema's op. Thema's waarmee WSP, GroenLinks en D66 zich in de verkiezingscampagne mee hebben geprofileerd en/of waar via social media nogal op wordt gehamerd. Maar ja: 'woningen bouwen voor de Weespers' is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Aan de coalitie de taak om de verkiezingstaal waar te maken met creatieve oplossingen en scherpe keuzes.
Op het gebied van duurzaamheid moet steviger worden doorgepakt, want de ambitieuze 'Nota Duurzaam Weesp' uit 2016 doet niets uit zichzelf. D66 had er in de vorige periode veel kritiek op, maar zit nu met GroenLinks aan de milieuknoppen. Ook het doorontwikkelen van participatie wordt interessant. Er is al veel bereikt op het gebied van het vroegtijdig meepraten en meedenken door inwoners en andere betrokkenen (denk aan het fusietraject). Maar elke wethouder pakte het toch op zijn/haar eigen manier aan, met missers rond terrassen en Landscroon tot gevolg. Het wordt tijd voor één lijn.

De raad staat naast vier jaar regulier beleid nóg een opdracht te wachten: de ambtelijke fusie met Amsterdam en de opmaat naar de bestuurlijke fusie. WSP, GroenLinks en D66 willen daarover voor de zomer een apart akkoord opstellen dat het liefst raadsbreed wordt ondersteund.

Online

Het coalitieakkoord staat vandaag online.

www.weespernieuws.nl


'Weesp is voorbeeld fusie'

WEESP De provincie geeft Weesp een dikke pluim voor hoe het fusieproces is aangepakt. Gedeputeerde Jack van der Hoek noemt Weesp een voorbeeldgemeente.

"Weesp is een voorbeeld hoe gemeenten zelf sturing kunnen geven aan hun toekomst [...] waarbij zij haar inwoners nauw heeft betrokken." Omdat Weesp voor een fusie met Amsterdam koos en Amsterdam daarin van harte meegaat, zet de provincie de arhi-procedure voor een fusie van Weesp en Gooise Meren stop. Een formele stap, maar wel een die aangeeft dat de provincie vertrouwen heeft in de keuze van Weesp.