Impressie van het nationale Namenmonument.
Impressie van het nationale Namenmonument. Ned. Auschwitz Comité

Namen ook in nationaal monument Weesperstraat

WEESP De namen van de Joodse Weespers die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord, worden niet alleen aangebracht op een naamplaat in Weesp, maar ook in Amsterdam.

De namen, geboortedata en leeftijd bij overlijden van deze 59 Weesper slachtoffers worden gegraveerd in de bakstenen van het nationale Holocaust Namenmonument. De benodigde certificaten zijn in orde gemaakt. Het nationale Holocaust Namenmonument komt later dit jaar aan de Weesperstraat in Amsterdam, het hart van de Joodse buurt. De namen van meer dan 100.000 Joden, Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord, worden erin vermeld. De stenen vormen muren die als het ware een wijkje vormen waar je doorheen kunt lopen. Het relief van de gravures geeft het idee dat je de slachtoffers kunt aanraken.
Dezelfde Weesper namen worden op een naamplaat bij het monument aan de Ossenmarkt in Weesp vereeuwigd. Deze naamplaat wordt op 4 mei onthuld. Daarop komen ook nog eens de namen van 20 Weesper oorlogsslachtoffers van niet-Joodse afkomst.

21