Knapen halen gevaarlijke grap uit met neppistool

WEESP Een grap van twee Weesper jongens in het politiebureau van Hilversum had vorige week dinsdagmiddag bijna dramatische gevolgen. De twee liepen naar binnen met een neppistool, waarna een agent bijna zijn eigen wapen trok.

De twee jongens zijn 14 en 17 jaar. Bij binnenkomst in het bureau loopt één van hen voorop met zijn handen op zijn rug. De ander loopt achter hem en drukt een wapen in zijn rug. Een agent ziet de twee binnenkomen, signaleert meteen het wapen en wil zijn eigen wapen pakken. Op het moment dat de agent zijn hand op de holster legt, schrikken de jongens en zeggen ze direct dat het om een kermispistool gaat. De andere jongen haalt voorzichtig ook zijn nepwapen tevoorschijn. De jongens worden aangehouden en hun plastic pistolen worden in beslag genomen. Met een proces-verbaal op zak mogen ze even later weer naar huis. Een officier van justitie neemt op een later moment een beslissing over de straf. Dit zal naar waarschijnlijkheid een boete of een HALT-straf zijn. Op het bureau is er al een goed gesprek geweest met de jongens en hun ouders.

Vuurwapengevaarlijk

De politie benadrukt dat sommige speelgoedwapens of nepwapens zo sterk op een echt vuurwapen lijken dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. "De kleur speelt daarbij geen rol. Als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een wapen, grijpt de politie in. Het verschil tussen een echt en een nepwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben."