Daar gaan ze: de eerste groep vertrekt voor een vaartochtje naar Fort Uitermeer.
Daar gaan ze: de eerste groep vertrekt voor een vaartochtje naar Fort Uitermeer. Foto: Ingrid Voet

Amsterdammers kijken hun ogen uit

Weesp is hot onder Amsterdammers. De Vereniging Ons Amsterdam boekte in een mum van tijd vier 'dagjes Weesp' vol.

WEESP Ze waren onder de indruk van ons stadje: de Amsterdammers die vorige week een rondleiding kregen door Weesp, lopend door het centrum en vanaf het water op de boot de Vuurlinie. De Vereniging Ons Amsterdam organiseert het uitstapje deze week nog tweemaal en de belangstelling voor een kijkje in Weesp is groot.

Op een mooie woensdagmorgen rond een uur of 10.00 verzamelt zich een groep Amsterdammers op het terras van café het Helletje. Moest de ene deelnemer nog even opzoeken waar Weesp nou ook alweer ligt, andere deelnemers kwamen op de fiets naar Weesp en weten precies waar je hier een lekker ijsje haalt. De helft van de groep gaat eerst mee op De Vuurlinie, die net vanaf de overkant van de Vecht aan komt varen. De rest van de groep gaat Weesp eerst te voet verkennen, onder leiding van gids Cees Pfeiffer van de Historische Kring. 's Middags draaien ze dat om.

De groep op de boot geniet twee uur van Weesp, de Vecht en de vele mooie woonboten. Tijdens de rondleiding door het centrum gaat het langs de mooiste plekken en gebouwen van Weesp. Van de gids leren de geïnteresseerde bezoekers, waaronder een stadsgids van het Amsterdamse gilde, over de eeuwenoude banden van Weesp met hun stad. De Amsterdammers zijn onder de indruk van de rijke historie van Weesp. Dat van de jenever, dat wisten veel deelnemers wel al, maar dat hier ook zo veel en bijzonder porselein werd gemaakt bijvoorbeeld, is minder bekend. De wandelaars zijn gecharmeerd van de gemoedelijkheid van Weesp, horen we onderweg. En ook: "We wisten niet dat Weesp zo'n mooi, oud centrum heeft." "Wat een kleinschaligheid en rust, laten we hopen dat het zo blijft en niet net zo druk wordt als bij ons in Amsterdam." "Zo zou het ook bij ons moeten zijn." "Het vele water maakt de fraaie binnenstad ruim en interessant om naar te kijken." "Weesp heeft gelukkig nog veel oorspronkelijke winkels en niet te veel grote winkelketens." Vergeleken wordt er ook: de Middenstraat met straatjes in de Amsterdamse Jordaan bijvoorbeeld, met de fietsen en bankjes en de bewoners die wat tegels hebben weggehaald voor wat groen in de straat.

De Vereniging Ons Amsterdam bestaat volgend jaar 70 jaar en telt rond de 1.450 leden. Weespers Martin Döbelman en Anton Bakker zijn beiden al jaren actief lid van de Amsterdamse vereniging en organiseerden voor het eerst ook eens een excursie naar Weesp, 'onder de rook van Amsterdam'. Of de belangstelling nou groter is door de keuze van Weesp voor Amsterdam als fusiepartner? Döbelman denkt misschien wel een beetje. "Dit is ons eerste uitstapje naar Weesp, en de excursies waren zo snel volgeboekt dat we er een extra dag bij hebben georganiseerd." Bakker en Döbelman krijgen aan het eind van de eerste dagexcursie naar Weesp veel enthousiaste reacties. "Maar ook andersom kan ik het Weespers zeker aanbevelen om eens mee te gaan op een rondleiding door Amsterdam met onze vereniging, dat is zeer de moeite waard."

De wandeling eindigt bij Fort Ossenmarkt, de vaartocht gaat tot Fort Uitermeer en weer terug; beide zijn onderdeel van de Stelling van... Amsterdam, maar wél in Weesp.

www.onsamsterdam.info

De Amsterdammers zijn onder de indruk van de rijke historie van Weep