De Lange Muiderweg wordt op het gasnet aangesloten.
De Lange Muiderweg wordt op het gasnet aangesloten. Foto: Sjoerd Stoop

Moesten we niet van het gas áf?

WEESP De aansluiting van Weesper woonarken langs de Lange Muiderweg op het gasnet heeft geleid tot Kamervragen. Want is het niet de bedoeling dat we juist van het gas áf gaan?

De vragen zijn gesteld door GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren aan minister Wiebes. Of de minister de mening deelt dat deze maatregel niet strookt met het voornemen van de overheid om na 2050 aardgasvrij te zijn?, zo wilde ze onder meer weten. De minister deelt die mening niet. Omdat het hier niet gaat om nieuwe, maar om bestaande woningen. Hij streeft ernaar om de aanpassing van de Gaswet zo spoedig mogelijk, dat wil zeggen per 1 juli 2018, in werking te laten treden. "Dit is essentieel om te voorkomen dat nieuw te bouwen woningen nog een gasaansluiting krijgen", aldus de minister.

Propaantanks

Dat heeft gevolgen voor de woningen in Weespersluis (zie voorpagina). Op de Lange Muiderweg gelden andere regels. De gasleidingen worden nu aangebracht. De bewoners zijn ertoe gebracht door de gemeente, die omwille van de veiligheid af wil van de tanks voor propaangas of stookolie. Goede of slechte timing? Dat is net vanuit welke hoek je het bekijkt. Want aardgasalternatieven zijn niet goedkoop.

Yuppen en AOW

De Monitor (KRO-NCRV) sprak met Frans Esser, een van de bewoners. "De eigen bijdrage voor het aardgasnet is ruim 800 euro, en daar komt individueel nog een bedrag van tussen de 1000-2000 euro bovenop, voor bijvoorbeeld leidingen, aanpassingen aan de cv of nieuwe kookplaten. Maar een warmtepomp kost 15.000-20.000 euro. En dat kan lang niet iedereen op de dijk betalen. Er wonen behalve yuppen ook mensen met alleen AOW."