Meneer en mevrouw Wiltenburg, dubbel feest op 7 mei: 60 jaar getrouwd en meneer werd 85.
Meneer en mevrouw Wiltenburg, dubbel feest op 7 mei: 60 jaar getrouwd en meneer werd 85. Foto: Sjoerd Stoop

'Samen hebben we altijd genoten van het leven'

WEESP Ze zagen elkaar 65 jaar geleden bij de jongerenvereniging: Gep Wiltenburg en Bea Koopman. Zeker voor meneer Wiltenburg was het liefde op het eerste gezicht en al snel kreeg het stel verkering. Ze trouwden op 7 mei 1958 en vierden maandag dus hun diamanten huwelijksdag én de 85e verjaardag van meneer Wiltenburg.

door Ingrid Voet

Op hun huwelijksdag in 1958 was het mooi weer, herinnert mevrouw zich. Na de huwelijksvoltrekking in het stadhuis en de Grote kerk werd de receptie gevierd in de foyer van, toen nog de bioscoop, City of Wesopa. Ze hadden er samen in hun verkeringstijd al veel films gezien. Bij de ouders van mevrouw Wiltenburg thuis werd het feest gevierd.

Geboren en getogen in Weesp

Meneer (die maandag ook zijn 85e verjaardag vierde) en mevrouw Wiltenburg (83) zijn geboren en getogen Weespers. "Ook onze beider vaders waren Weespers", vertelt meneer Wiltenburg.

Ze ontmoetten elkaar destijds bij de jongerenvereniging. Hij was lid van de jongensvereniging van de CJMV en zij van de meisjesvereniging. "Dat was in die tijd nog gescheiden, maar we deden ook veel samen", aldus meneer Wiltenburg. "Ik zag haar en werd meteen verliefd." Bij mevrouw Wiltenburg duurde dat iets langer, maar toch kreeg het stel al snel verkering.

'Ons huisje was bouwvallig, maar we waren er heel blij mee'

Huisje

Het duurde nog vijf jaar voor zij konden trouwen omdat ze net als iedereen in die tijd lang moesten wachten op een woning. Meneer Wiltenburg en mevrouw vonden uiteindelijk een huisje op de hoek van de Groeneweg en de Achtergracht. Het was zo bouwvallig dat het bijna onbewoonbaar verklaard was, maar het stel was er heel blij mee. "Een heel gezellig huisje, maar als het regende, regende het bij ons op zolder ook, tot de eigenaar er na een jaar een nieuw dak met dakkapel op zette", herinnert meneer zich. "Het was heel klein; tot dat dak gemaakt was hadden we beneden één kamer en het keukentje zat aan het einde van de gang, maar we hadden er een heel gelukkige tijd en dankzij ons staat het huisje er nu nog steeds, anders was het gesloopt", vertelt mevrouw. Met hulp van familie knapten meneer en mevrouw Wiltenburg het huisje helemaal op en zij kregen er hun oudste zoon.

In het volgende huis, ook weer in Weesp, werd hun tweede zoon geboren. Het echtpaar is altijd in Weesp blijven wonen, net als hun zoons en kleinkinderen. Meneer Wiltenburg werkte op de administratie van wat kleine bedrijfjes en daarna jarenlang bij Duphar in Weesp. Mevrouw nam het huishouden en de zorg voor hun twee zoons voor haar rekening en was actief voor verschillende verenigingen, waaronder de huisvrouwenvereniging. "Dat was indertijd een heel actieve vereniging."

Reizen

Meneer en mevrouw Wiltenburg hebben in hun lange gelukkige huwelijk samen veel gereisd en stapten ook graag op de fiets voor tochtjes rond Weesp. Het stel ging ook vaak naar Amsterdam om daar naar een voorstelling te gaan, te wandelen, te winkelen en een terrasje te pakken. Mevrouw Wiltenburg: "Wij hebben samen erg veel van het leven genoten en hebben altijd een heel gelukkig huwelijk gehad. We zijn dan ook heel gelukkig dat wij nu ons 60-jarig huwelijk vieren. "

Voor meneer Wiltenburg was het liefde op het eerste gezicht

Vorige week kwam burgemeester Van Bochove het diamanten bruidspaar vast feliciteren. "Het was erg gezellig", vertelt mevrouw Wiltenburg. "We hebben leuke gesprekken gevoerd met de burgemeester." Maandag werd het huwelijksjubileum gevierd met een etentje.