Raadsgriffiier Martin van Engelshoven, Lars Boom (WSP), Charda Kuipers (GroenLinks) en Léon de Lange (D66).
Raadsgriffiier Martin van Engelshoven, Lars Boom (WSP), Charda Kuipers (GroenLinks) en Léon de Lange (D66).

Nog even alle registers open

WSP, GroenLinks en D66 schreven een coalitieakkoord. Laten we eens zien wat ze willen.

WEESP Amsterdam komt hier de boel overnemen, dus dat wordt vier jaar rustig afbouwen. Wie dat dacht, komt bedrogen uit bij het lezen van het coalitieprogramma van WSP, GroenLinks en D66. Met de bestuurlijke power vanuit de Stopera is er ineens veel meer mogelijk en die registers wil het nieuwe Weesper stadsbestuur opentrekken.

Waar kunnen we WSP, GroenLinks en D66 de komende vier jaar aan houden? Onder de noemer 'De toekomst is voor alle Weespers: samen voor elkaar' onderstrepen ze vier thema's: sociaal beleid, huisvesting, duurzaamheid en participatie.

Huisvesting

Het coalitieakkoord erkent de grote problemen op de lokale woningmarkt. Het beleid richt zich op doorstroming, zodat Weespers in hun eigen stad een 'wooncarrière' kunnen maken. Dat betekent versterking van het middensegment, zodat via doorstroming de bestaande goedkopere woningen vrijkomen. Het Van Houten Industriepark en de Rijnkade zijn in beeld om te transformeren naar woongebied. Plannen voor jongerenwoningen aan de Waarschapsstraat (40) en Nijverheidslaan (90) lagen er al. Daarnaast worden de afspraken met Ymere over de verkoop van sociale huurwoningen en het terugbouwen van sociale woningen aan de Kostverlorenstraat strikt nageleefd.

Sociaal beleid

Het nieuwe stadsbestuur biedt kwetsbare inwoners de hulp die ze nodig hebben, maar wil daarnaast voorkomen dat mensen gezondheidsproblemen krijgen of in de schulden komen. Ook gaat de coalitie voor een huisartsenpost in Weesp en een verpleeghuis voor intensieve zorg en revalidatie. Veiligheid (cameratoezicht station en fietstunnels), gezondheid (sportbeleidsplan) en een jaarlijkse vrijwilligersdag vallen ook onder het sociaal beleid. Ook interessant: via een Jongerenraad leren van de input van jongeren.

Huisvesting, duurzaamheid en participatie

Duurzaamheid

Naast de landelijke norm van aardgasloze nieuwbouw, wil de coalitie ten minste één bestaande wijk in Weesp al vroegtijdig van het aardgas afkoppelen. Weesp wil daarvoor aansluiten bij pilots van Amsterdam of het Rijk. Verder mag er geen grassprietje meer verdwijnen. Groen dat toch moet wijken, wordt elders gecompenseerd. Er komt een medewerker Duurzaamheid, die ook moet aanschuiven bij het nieuw te starten Ondernemersloket. Wat de Nota Duurzaam Weesp betreft moet de komende periode echt de windturbine erop. Anders kan nooit waargemaakt worden dat in 2025 15% van al het autoverkeer in Weesp elektrisch rijdt en dat in 2030 alle gemeentelijke gebouwen en in 2050 heel Weesp energieneutraal zijn.

Participatie

Op het gebied van participatie (de inwoners nauw bij plannen en besluiten betrekken) willen WSP, GroenLinks en D66 doorpakken. Er komt een 'leidraad participatie' en aan de portefeuille van de coördinerend wethouder voor burgerinitiatieven wordt nu nadrukkelijk de verantwoordelijkheid van participatie toegevoegd.

Komende vier jaar

Heel concreet is zo'n akkoord op veel punten nog niet. Dat zie je aan geduldige begrippen als 'onderzoeken', 'streven naar' en 'opstellen visie'. Met woorden als 'faciliteren' en 'ondersteunen' is het oppassen, want dat betekent dat het initiatief niet bij de gemeente, maar bij een andere partij ligt. Gelukkig staat er hier en daar ook het woord 'proactief' bij, zoals bij het overleg voeren met zorgaanbieders uit de regio Amsterdam om het zorgaanbod in Weesp uit te breiden.
Concreet wordt het pas in de komende vier jaar, wanneer deze ambities in raadsvoorstellen worden gegoten en worden uitgevoerd. En dat wordt een stevige kluif. WSP-fractievoorzitter Lars Boom zegt: "Het is waanzinnig ambitieus. Natuurlijk kunnen we het niet allemaal tegelijk. Daarom wordt het opgedeeld in jaarschijven, een woord dat voor mij ook nieuw is." Op 9 mei wordt het coalitieakkoord besproken in de raad en kunnen de oppositiepartijen en inwoners suggesties doen. Alleen als WSP, GroenLinks en D66 er ook iets in zien, worden ze toegevoegd - want zo werkt dat in de politiek.