PvdA: 'Weg met bootjes uit gracht'

WEESP Wat de PvdA betreft gaan de nieuwe aanlegplaatsen voor kleine bootjes snel weer weg uit Oudegracht. De fractie komt vanavond met een motie in de gemeenteraad.

Op 1 mei is een proef ingegaan om aanlegplaatsen voor kleine bootjes te maken. Er lagen maandagavond zes sloepjes aan houten palen die voor de kade zijn geslagen. Het college van B en W is daartoe overgegaan na gesprekken met omwonenden, waaruit belangstelling voor deze aanlegplaatsen is gebleken. De proef wordt over twee jaar geëvalueerd.

De PvdA stelt dat de behoefte niet of onvoldoende is aangetoond. Daarnaast wijst de partij erop dat er vanuit de samenleving ook kritiek is op de proef. "De PvdA is het roerend eens met de Historische Kring Weesp dat deze verstilde gracht met waterplanten bescherming verdient en dat er voldoende alternatieven zijn (of gecreëerd kunnen worden) om in Weesp aan te meren. De oproep van het Buurtcomité Voorgracht om een integrale afweging te maken (waarbij ook terrassen, parkeren en groen worden meegenomen) is terecht. Uit zo'n afweging zal blijken dat extra ligplaatsen in de Voorgracht (tussen Slijkstraatbrug en Pleinbrug) geen meerwaarde heeft", stelt de PvdA.

Waterlelies

Ook de VVD is kritisch en stelde al schriftelijke vragen. Zo wilde de partij weten of het varen met bootjes schadelijk is voor de waterlelies in de gracht. De door het college ingeschakelde ecoloog bezweert dat de lelies er prima tegen kunnen als er af en toe een bootje voorbijvaart.