Samira Bouddount van Stichting Marokko Leest.
Samira Bouddount van Stichting Marokko Leest. Foto: Marieke van Veen

'In Weesp kunnen kinderen overal boeken lenen, in Marokko nauwelijks'

WEESP Op de openbare basisschool de Triangel, de school van haar kinderen, is Samira Bouddount als hulpmoeder al jaren betrokken bij de Liefde voor lezen-commissie. Ze vindt het een groot goed dat leesboeken voor Nederlandse kinderen zo toegankelijk zijn. Was dat in Marokko, het land waar haar roots liggen, ook maar zo. Daarom heeft Bouddount onlangs de Stichting Marokko Leest opgericht.

door Marieke van Veen

Leesvaardigheid is noodzakelijk om mee te doen in de samenleving. "De Stichting Marokko Leest vindt daarom dat ieder kind in Marokko moet kunnen beschikken over leesboeken en zet zich in voor de realisatie van schoolbibliotheken", legt Bouddount uit.

'Do it or lose it'

"Lezen is een zinvolle vrijetijdsbesteding. Hoe meer plezier een kind hieraan beleeft, hoe vaker het zal lezen. En een kind dat eenmaal de smaak van het lezen te pakken heeft, raakt dat nooit meer kwijt. Ook niet wanneer het volwassen is. Dat mensen blijven lezen, is belangrijk. Leesvaardigheid zakt weg wanneer dat niet wordt onderhouden. Het motto bij lezen is dan ook: 'Do it or lose it'."

Transparantie

Het eerste project is basisschool Al Mowahidine in Nador

Op verschillende manieren probeert de advocate geld bijeen te krijgen voor het realiseren van haar doel. "Mijn kinderen helpen mee. Zij gaan langs de deuren om geld in te zamelen. Op www.marokkoleest.nl hou ik de stand daarvan bij. Via de site ga ik straks ook communiceren wat er met dit geld is gedaan. Heel transparant, dat vind ik belangrijk. Als je een goed doel steunt, wil je toch weten wat er gebeurt met je gift."

Eetfeestje

In de kas van Marokko Leest zit inmiddels 364 euro. De Weespse denkt ondertussen na over andere manieren om geld bijeen te krijgen. "Ik overweeg bijvoorbeeld een eetfeestje in de buurt, aan het eind van de ramadan. In de Marokkaanse cultuur neemt eten een belangrijke plaats in en Nederlanders houden erg van het uitproberen van verschillende keukens." De ramadan is sinds deze week en wordt vrijdag 15 juni afgesloten met het Suikerfeest.

500 boeken

Het eerste project van Marokko Leest is basisschool Al Mowahidine in Nador. Deze school telt 408 leerlingen van 6 tot 15 jaar, 205 meisjes en 203 jongens. De leerlingen zijn verdeeld over 14 klassen en 14 leraren. De school heeft nog één lokaaltje over dat mooi dienst zou kunnen doen als schoolbibliotheek. De school heeft echter geen leesboeken en ook geen financiële middelen om zelf leesboeken aan te schaffen. Bouddount: "Een kinderboek kost in Marokko gemiddeld € 4,-. Het streven is om een schoolbibliotheek te realiseren met 500 kinderboeken. Om het eerste project van Marokko Leest te realiseren is dus 2000 euro nodig."

Kijk voor meehelpen en/of doneren op www.marokkoleest.nl.