De plannen voor deze hoek komen op gang: misschien volgend jaar al opknappen.
De plannen voor deze hoek komen op gang: misschien volgend jaar al opknappen. Foto: André Verheul

Opknappen winkelpanden Nieuwstraat lijkt eindelijk in zicht

Op een van de prominentste plekjes in het centrum staan drie pandjes er vervallen bij. Er lijkt eindelijk beweging te komen in het plan om ze op te knappen.

WEESP Het was decennialang een bekend setje tussen de kerk en het stadhuis: op de hoek Ruitenbeek met de kantoorhandel en het speelgoed, daarnaast Diels met het bruin- en witgoed. Dat winkelbeeld moet terugkeren, maar dan met drie winkels van deze tijd.

De gevels aan de Nieuwstraat verraden dat het van origine drie winkelpanden zijn. De middelste en het hoekpand zijn rijksmonumenten en zijn op de begane grond met elkaar verbonden. Ondernemer Robert van Munster uit Huizen is de eigenaar van dit rijtje onroerend goed, plus de bijgetrokken woning aan de Kerkstraat. Hij wil er weer drie winkels van maken met daarboven en achter vier stadswoningen. In het voorlopig ontwerp zijn de grote etalageruiten vervangen door meer karakteristieke ramen met roedes. Om de hoekwoning voldoende licht te geven, zijn er in de zijgevel twee nieuwe ramen voorzien. De geschilderde muurreclame aan de Kerkstraat, geen origineel element, zal dan verdwijnen.

Onderhoudsplicht

De kantoorboekhandel van Ruitenbeek sloot in 2005. Nu zit de wijnoutlet World Wide Wine er, in het oude Dielspand zat ook nog enige tijd een Hebbes outlet. Volgens Van Munster moeten we dat zien als antikraak. Wat een verklaring is voor waarom er geen likje verf vanaf kan. De procedure voor het woon- en winkelplan zit veel langer in de molen dan de pandeigenaar had ingeschat. Met als gevolg dat zijn onroerend goed er slecht bijstaat. Een veelgestelde vraag is dan ook: waarom wordt er niet eens wat aan gedaan? Laatst moest de stoep worden afgezet omdat tijdens een storm een ruit uit zijn sponning was gewaaid. Niet voor niets dringt de Historische Kring via de gemeente aan op de onderhoudsplicht van de eigenaar. Van Munster zegt dat hij al jaren probeert er iets moois van te maken, maar zit het allemaal nogal tegen. "We zijn de crisis nog niet vergeten toch? Die heeft voor vertraging gezorgd", aldus de ondernemer. Daarnaast moesten problemen met vergunningen en bezwaren van omwonenden worden overwonnen.

Monumentenstatus

Toen Van Munster onlangs dacht de zaak voor de bakker te hebben, schoot er een nieuwe beer op de weg. De gemeente besloot voor het voormalige Dielspand een aanvraag voor de gemeentelijke monumentenstatus in te dienen. Dat hoeft op zich geen belemmering te zijn voor het opknappen, maar kan wel weer aanpassingen in het ontwerp noodzakelijk maken. Dat kost weer tijd en wellicht heeft het gevolgen voor de financiering en zelfs de haalbaarheid.

Het zit allemaal nogal tegen, laat de eigenaar weten

Hema

Kortom: Van Munster wil zelf ook weleens aan de slag. Hij verwacht op korte termijn meer duidelijkheid over die gemeentelijke monumentenstatus en daarmee voor het hele plan. "Want we pakken het integraal aan", zegt de ondernemer, die ook de man is achter de Hema aan de Breedstraat. Architect Bouke Albrecht begeleidt het proces. Ook hij zegt: "We zijn zijn nog steeds in overleg met de gemeente over wat wel en niet mag, maar we komen wel steeds dichterbij een goede uitkomst." Albrecht schat in dat de bouwaanvraag op z'n vroegst na de zomer kan worden ingediend. Als alles verder meezit, kan het opknappen dan ergens in 2019 beginnen. Welke drie winkels er komen is onbekend. Van Munster: "Nee, de Hema niet, daarvoor is het veel te klein."