Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.
Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Buru

Stefan: "Hallo?"
Jan: "Hallo Stefan?"
Stefan: "Ben je in de EarthWorksStudio?"
Jan: "Ja, heb de afgelopen 4 dagen 5 nummers gemaakt."
Stefan: "Zou jij aan iedereen die in Nederland woont en ver daarbuiten kunnen uitleggen wat er bijzonder is aan deze studio…?"
Jan: "Kan ik zeker, hoewel het wel het bestbewaarde geheim is en dat dient eigenlijk zorgvuldig bewaard te blijven, maar voor jou maak ik een uitzondering…"
Stefan: "Blijft tussen ons!"
Jan: "Aan de Vecht, verscholen tussen de bladeren en de jonge scheuten, op een plek waar je het niet verwacht, tussen Weesp en de rest van de wereld, staan de deuren van deze studio wagenwijd open voor muzikale reizigers, bandeloze gelukzoekers, desperado's, outlaws, gitaargringo's, Jamaicaanse hoogleraren, Italiaans barista's en Amerikaanse en Afrikaanse zangers. Wonend waar dan ook, maar meestal in de Bijlmer, Almere en soms Tilburg. De perfecte muzikale smeltkroes. In dit walhalla verklanken wij het leven van twijfel, verdriet, hoop en liefde."
Stefan: "En hoe klinkt dat alles in één?"
Jan: "Dat wordt een wonderlijke mix van smartlappen, ska, reggae, rocksteady en natuurlijk buru."
Stefan: "Ja joh? …Buru dus ook. Wat is buru ook alweer?"
Jan: "Een soort Afrikaanse trommelmuziek die wordt gespeeld als er een maat vrijgelaten wordt uit de gevangenis. De trommels vertellen het 'hou vol!-verhaal' en de band begeleidt de trommels met één enkel akkoord."
Stefan: "…En wat doe jij daar dan?"
Jan: "Ik woon daar om de hoek en de wind stond ooit goed; ik liep naarbinnen met mijn sax en de volgende ochtend kwam ik buiten en had ik meegespeeld op het nieuwe album van Bunnington Judah. De dag erna heb ik ze meegenomen voor een tochtje over de Vecht. Ons muliticulturele bootje werd met verbaasde blikken gevolgd, mijn gasten hadden alleen maar oog voor de schitterende molens. Diezelfde avond mocht ik meespelen op het nieuwe album van 'The Dubbeez binnenkort in het voorprogramma van Ziggy Marley. En vorige week heb ik daar de nieuwe single van Hans de Booy opgenomen."
Stefan: "In Weesp! Wat een geweldig verhaal ! Wie weet vaar jij straks met Ziggy, Hans de Booy, Doe Maar, Kenny B en de Wetpaperboys in een fluisterboot naar Fort Uitermeer."
Jan: "Dit blijft tussen ons, maat. Codewoord is buru."
Stefan: "Buru,Jan."
Jan: "Buru, Stefan."