Feest bij de Wereldwinkel; Danielle en Jannie staan rechts.
Feest bij de Wereldwinkel; Danielle en Jannie staan rechts.

'Wereldwinkel levert een belangrijke bijdrage aan de opmars van fair trade'

Wereldwinkel Weesp vierde zaterdag het 35-jarig bestaan. De vrijwilligers doen er alles aan om de winkel open te houden, want de klus is nog niet geklaard.

WEESP Pas 18 jaar was Jannie Wessel (65) toen ze zich aansloot bij de Wereldwinkel in haar geboorteplaats Joure (Friesland). "Ik was altijd al een meisje dat een rechtvaardige wereld wilde. En niet omdat dat binnen het gezin waarin ik opgroeide nou zo'n enorm onderwerp van gesprek was, het was toen al echt iets van mezelf."

In 1990 wilde Jannie - inmiddels neergestreken in Weesp - het vrijwilligerswerk weer oppakken. Ze meldde zich bij de Wereldwinkel Weesp, die in 1983 was opgericht vanuit de Vredesgroep Weesp.

Huiskamerverkoop

"De verkoop begon destijds vanuit een woonkamer", blikt Jannie terug. "Daarna werd het een kraam op straat en pas daarna een fysieke winkel - in eerste instantie op achteraf-locaties. Dat klinkt wat oneerbiedig, maar toen waren we er hartstikke blij mee. We bouwden echt iets op en kwamen steeds een stap verder. Sinds 12 jaar zitten we in de Nieuwstraat, een betere locatie bestaat niet." De Nieuwstraat is een A-locatie. De crisis heeft in deze straat tot een stoelendans geleid, maar de Wereldwinkel is niet meer weg te denken. Althans zo lijkt het, want in de praktijk ziet het er wat minder rooskleurig uit. Jannie: "We draaien op zich best een goede omzet, maar het lukt ons maar niet om financiƫle armslag te krijgen. Tot nu toe weten we ons hoofd boven water te houden, maar ik maak me zorgen over de toekomst. Zaterdag hebben we, gelijk met de Wereld Fairtrade Dag, onze 35ste verjaardag gevierd met kinderactiviteiten en dansoptredens. Laten we hopen dat we de 36 jaar ook halen, maar dan moet er wel iets gebeuren."

Het zou Jannie pijn doen als de winkel waar zij zich al 28 jaar met hart en ziel voor inzet zou verdwijnen, zeker omdat de klus nog niet geklaard is. "Steeds meer supermarkten en andere winkels verkopen fair trade - iets waar de Wereldwinkel met campagnes een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd - maar we zijn er nog lang niet." Gelukkig is de ommezwaai al wel goed ingezet en in toenemende mate zichtbaar. Voor een steeds groter deel van nieuwe generaties beginnen duurzaamheid en eerlijke handel de normaalste zaak van de wereld te worden. Een van de mensen binnen die nieuwe lichting is Danielle Opdam. "Ik ben communicatieadviseur en had de behoefte om mijn kennis en ervaring in te zetten voor een goed doel. Dat werd de Wereldwinkel, een organisatie naar mijn hart. Ik ben PR-bestuurslid en met de PR-groep brengen we de winkel en onze activiteiten zo breed mogelijk onder de aandacht. Soms doen we mee aan de landelijke campagnes en activiteiten, maar we bedenken ook zelf leuke acties. We willen op een positieve manier de bewustwording vergroten."

Zilversmid uit Nepal

De Wereldwinkel doet goed werk, maar is bovendien ook nog eens heel leuk. Wie een bijzonder cadeau zoekt, zal hier zeker slagen. Zelf is Jannie een groot fan van de sieraden. Ze tipt: "Vrijdag tussen 12.00 en 18.00 uur is zilversmid Dambar uit Nepal bij ons in de winkel. Loop vooral even binnen!"