Aanhoudend droog, eerst koel, vanaf zondag warmer

De stroming blijft geblokkeerd, waardoor de neerslagkans klein blijft. Woensdag trekt een Atlantisch hogedrukgebied naar de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming wordt dan tijdelijk koele lucht aangevoerd. Vanaf zondag breidt het hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië. De wind draait dan naar noordoost tot oost. Het wordt dan opnieuw warmer.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag worden wolkenvelden verwacht. Het blijft vrijwel overal droog. Af en toe kan de zon schijnen. Er waait donderdag een matige tot vrij krachtige wind tussen noordwest en noord. Vrijdag neemt de wind iets in kracht af tot matig. Donderdag wordt het overdag slechts 12 à 13 graden. Op vrijdag iets hoger, tot zo'n 14 à 15 graden.

Het pinksterweekeinde

Zaterdag is de wind waarschijnlijk nog noordelijk. Naast wolkenvelden bestaat er kans dat het in de loop van de dag opklaart. Het wordt 16 of 17 graden. Tijdens de pinksterdagen ruimt de wind naar noordoost tot oost. Er komt dan geleidelijk meer zon en het droge weer houdt aan. Het kwik stijgt eerste pinksterdag naar 20 à 21 graden, op tweede pinksterdag naar 23 of 24 graden.

Weetje

In de meteorologie is sprake van een blokkade wanneer een standvastig hogedrukgebied boven West- of Noord-Europa de (normale) westelijke stroming blokkeert. Depressies met regen en wisselvalligheid kunnen ons dan niet bereiken en buigen dan meestal af naar Zuid-Europa. Een blokkade in het luchtdrukpatroon kan in voorjaar en zomer tot droogte leiden.