'Toen ik eind jaren tachtig als horecaondernemer begon, waren het gouden jaren.'
'Toen ik eind jaren tachtig als horecaondernemer begon, waren het gouden jaren.' Foto: Marieke van Veen

'Weespers beslissen zelf wat voor café dit wordt'

WEESP Als het aan Ilan Zvi ligt dan zou hij het wel weten. Dan werd Vechtzicht een eetcafé waar mensen overdag en 's avonds kunnen genieten van een hapje en een drankje. Met het nachtleven is hij als horecaondernemer wel klaar. Maar is Weesp al wel toe aan een eetcafé op de hoek van de Slijkstraat? Of willen de inwoners op deze plek liever weer een ouderwetse, bruine kroeg? Zvi hoopt er eind 2018 achter te zijn.

door Marieke van Veen

De meeste Weespers kennen Ilan Zvi vooral van The Chaplin, het café dat hij van 1991 tot 1996 in hetzelfde pand runde waar nu Vechtzicht zit, maar hij was bijvoorbeeld ook de initiatiefnemer achter tapasbar Alhambra (nu BLOOM Kitchen Bar), honderd meter verderop aan het Achterom.

Gouden jaren

"Toen ik eind jaren tachtig als horecaondernemer in Weesp begon, waren het gouden jaren", blikt Zvi terug. "Pizza's, shoarma, cafés, daar kon je jarenlang goed geld mee verdienen. De crisis veranderde alles. Ik heb nooit alleen van de horeca hoeven leven, want ik doe er nog van alles naast, maar in het hele land gingen horecazaken over de kop. Ook dit pand op de hoek Slijkstraat/Hoogstraat kreeg ik terug toen de vorige uitbater het niet redde. Omdat leegstand nooit goed is én omdat dit pand een echte kroegsfeer uitademt, besloot ik het zelf weer eens te proberen in de Weesper horeca."

Open mind

'Aandacht houdt ook in: weten wanneer je iemand met rust laat'

Waar het toe leidt, weet de uitbater niet. "Ik ben door de jaren heen veranderd. Als mens en als ondernemer. Het nachtleven trekt mij niet meer en ik wil eigenlijk alleen nog maar dingen doen die ik zelf ook echt leuk vind. En ondertussen is Weesp ook veranderd. De regelgeving is veranderd. Het liefst zou ik van Vechtzicht een mooi eetcafé maken, maar de Weespers zelf hielden altijd al meer van bruine kroegen. En als ze uit eten gaan, gaan ze naar een 'echt' restaurant. Het concept 'eetcafé' sloeg hier nooit echt aan. Maar het kan zijn dat er met de nieuwe woonwijken in de polder ook een nieuw publiek is aangeboord. De tijd zal het leren. Met de zomer voor de deur gaat de horeca het drukste seizoen tegemoet, dus we starten in ieder geval op het juiste moment. Al veel oude bekenden zijn sinds de opening eerder deze maand al even bij me binnengestapt en ik hoop dat er nog meer langskomen. Ik ben namelijk heel benieuwd waar er tegenwoordig behoefte aan is in Weesp. Daar pas ik mijn plannen graag op aan, ik ga dit avontuur met een 'open mind' aan. De Weespers mogen dus zelf beslissen wat voor café dit uiteindelijk wordt."

Persoonlijke aandacht

Om de toekomst van Vechtzicht te bepalen, gaat Zvi graag in gesprek met zijn gasten. Die hoeven overigens niet bang te zijn dat ze aan een kruisverhoor worden onderworpen. "Als mensen met me willen brainstormen: graag! Wie liever een goed gesprek voert met het gezelschap waar hij of zij mee op pad is: ook goed. Want daar draait het om in de horeca: inspelen op de behoefte van je gasten. De een heeft behoefte aan een praatje, de ander niet. Persoonlijke aandacht houdt ook in dat je weet wanneer je iemand met rust moet laten."
Zvi runt Vechtzicht niet in zijn eentje. "Ik heb een uitstekende barkeeper uit Amsterdam meegenomen. Een nieuw gezicht binnen de Weesper horeca, dat werkt misschien ook wel goed."

Amsterdammer

Ilan Zvi is voor veel mensen een Weesper, maar dat is hij niet, dat is hij nooit geweest en dat zal hij nooit worden ook: "Weesp is een heel leuke stad om ondernemer in te zijn, maar als woonplaats zal ik Amsterdam never nooit verruilen voor Weesp. Ik woon al meer dan dertig jaar in een gezellige, drukke Amsterdamse buurt. Ik ken daar iedereen, en iedereen kent mij. Ik voel me er enorm thuis. Nee, ik zie me daar niet snel vertrekken."