Van het restaurant is na de brand weinig meer over.
Van het restaurant is na de brand weinig meer over. Foto: Sjoerd Stoop

'Je ziet je werk verloren gaan, dat doet heel erg pijn'

Verslagenheid heerst na de grote brand die restaurant Uit & Meer maandagnacht verwoestte. De grote vraag is hoe de brand is ontstaan.

Vervolg van de voorpagina

Hoe snel het eventueel ook zal gaan, de heropbouw van restaurant Uit & Meer zal nog een hele klus worden. Het vuur heeft het restaurant tot de grond toe doen afbranden. De volgende ochtend waren er alleen nog een berg verkoold hout en zwartgeblakerde golfplaten over.

De brand begon maandagnacht rond half twee. De vlammen sloegen al snel uit het houten pand. Meerdere brandweerwagens kwamen ter plaatse, maar er bleek geen redden meer aan. De brandweer concludeerde meteen al dat het pand als verloren moest worden beschouwd. Restaurantuitbater Marius Heslenfeld vertelt dat het vuur zich razendsnel uitbreidde. "Op het moment dat ze me wakker belden dat er brand was, bleek het restaurant al niet meer te redden. Dat zegt genoeg."

Mede-eigenaar Niek Roozen van de Stichting Uiteraard Uitermeer stond de hele nacht op enkele meters afstand van de brand. "Je kunt je voorstellen dat het een heel triest gezicht was. We hebben met z'n allen zo hard gewerkt aan het restaurant en de rest van het Uitermeer-terrein en dat maakt dat het heel erg pijn doet. Je merkt het nu misschien niet aan me, maar zeker vannacht was ik best emotioneel. En met mij natuurlijk ook de anderen. Je ziet toch een deel van je werk verloren gaan."

Alle betrokkenen hadden het dinsdagochtend vooral druk met het opnemen van de schade. Ondertussen kwamen er veel mensen langs om ze een hart onder de riem te steken. Het doet ze zichtbaar goed. "Gezegd moet ook worden dat we vannacht supergoed geholpen zijn door de brandweer en de politie. Ze hebben heel erg hun best gedaan."

De voornaamste vraag die na de brand leeft is vooral hoe het vuur heeft kunnen ontstaan. De politie gaat niet uit van brandstichting. Roozen: "We hebben zelf van de brandweer te horen gekregen dat waarschijnlijk kortsluiting in de meterkast de oorzaak is. Het pand is onlangs nog van top tot teen gecontroleerd door de brandweer. Alles bleek toen op orde."

Pand onlangs nog met vlag en wimpel door keuring brandweer