Vanaf links: Petra Feddema, Eric Hage, Marije Hage en Nora Schenk.
Vanaf links: Petra Feddema, Eric Hage, Marije Hage en Nora Schenk.

'Een kerkdienst voor iedereen, ook voor wie nooit naar de kerk gaat'

WEESP Een kerkdienst voor iedereen, dus ook voor mensen die nooit naar de kerk gaan. En waarbij religie geen hoofdrol speelt, maar juist verbinding en inspiratie. Dominee Marije Hage speelde al een tijdje met het idee om zoiets te organiseren. Op zondag 3 juni vindt dit 'Feestje in de Kerk' plaats in de Grote Kerk. Iedereen is uitgenodigd: welk geloof (of juist niet) je ook hebt.

door Nora Schenk

Marije Hage: "De vraag die bij mij opkwam was: hoe zouden mensen die (bijna) nooit naar de kerk gaan een viering inkleden? Wat inspireert hen? Hoe kunnen we van elkaar leren?. En is er iets dat ons bindt?"

Vooroordelen doorbreken

Samen met Petra Feddema, Eric Hage en Nora Schenk ging Marije om de tafel, en zo ontstond het '‘Feestje in de Kerk'. Eric Hage: "Ik heb altijd al eens een kerkdienst willen organiseren, maar niet op de traditionele manier. Ik wil mensen bij elkaar brengen en hun verhaal delen. Er zijn veel vooroordelen over de kerk, zowel vanuit de kerk als vanuit mensen die nooit naar de kerk gaan. Die vooroordelen moeten worden doorbroken vind ik, er moet meer openheid komen. Daar kan dit 'Feestje in de Kerk' een mooi begin van zijn.”

Ervaringen delen

'Zoveel vooroordelen, er moet meer openheid komen vind ik'

Petra Feddema: “Ik heb niet zoveel met het woord 'kerk'. Het is eigenlijk gewoon een plek waar je elkaar ontmoet en waar je jezelf kunt zijn. Wat ik interessant vind is om mensen hun eigen ervaring te laten delen. Ik zie een geloof als een heel breed begrip, want waar geloof jij in? Dat kan van alles zijn. En dat komt duidelijk naar voren op 3 juni in de Grote Kerk."

Muziek en sprekers

Wat gaat er gebeuren? Er komt livemuziek. Twee zangeressen uit Weesp, Marinka Hilders en Pauline de Groot, zingen een aantal liedjes. Kai von Rosenberg doet de gitaarbegeleiding. En er komen verschillende sprekers. De Syrische Dima Najjar gaat vertellen over de verbinding die ze heeft gevonden tijdens de bizarre reis die zij als vluchteling uit Syrië heeft gemaakt. Victor Ferrero komt praten over zijn liefde voor mensen,

Victor Ferrero deelt zijn liefde voor mensen, bewegen en muziek

bewegen en muziek. Eric en Petra komen zelf ook aan het woord. Petra wil mensen inspireren door een link te leggen tussen liefde, seks en religie. Eric deelt hoe een trauma haar inzicht heeft gegeven in wie ze is.

Schrijfwand

Eric: "Het mooie is dat mensen zelf ook de gelegenheid krijgen om iets te delen. Er is een schrijfwand waar iedereen mag opschrijven wat hen inspireert in het leven. Ik ben ook heel benieuwd wat kinderen hier gaan opschrijven! Kinderen kunnen zo veel mooie dingen zeggen, daar kunnen wij als volwassenen van leren."

Feestje in de Kerk is zondag 3 juni om 10.00 uur in de Grote Kerk. Iedereen welkom, toegang gratis. Marije Hage leidt de dienst.