Kans op buien, iets minder warm, het weekeinde droog

Ook deze week bepaalt het standvastige hogedrukgebied boven Scandinavië het weerbeeld. Als tegenhanger fungeert een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa. De invloed daarvan resulteert in enkele buien. Tussen beide systemen voert een zuidoostelijke stroming warme lucht aan. Na donderdag wordt de stroming noord tot noordwest en neemt de warmte iets af.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het met een maximum van 26 à 27 graden nog zeer warm. Het is broeierig, met naast zonneschijn in de loop van de dag een regen- of onweersbui. Vrijdag bij de start van de meteorologische zomer is het met circa 23 graden wat minder warm. Er is dan waarschijnlijk meer bewolking met kans op enkele buien. Er waait een matige wind tussen noord en west.

Het weekeinde

De wind neigt weer te ruimen via noord naar noordoost. Het lijkt overwegend droog te blijven, al is zaterdag een enkele bui niet uitgesloten. De zon schijnt geregeld, vooral op zondag. De maximumtemperatuur komt uit op circa 23 à 24 graden. Daarmee is het nog altijd vrij warm voor begin juni. Ook de nachten blijven bovennormaal met een minimum van circa 15 graden.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 16.4 graden is mei recordwarm. Het oude record van mei 2008 was 15.7 graden. Het langjarig gemiddelde is 13.1 graden. Mei 2018 is niet alleen de warmste mei sinds 1901, maar waarschijnlijk ook de warmste mei in meer dan drie eeuwen. Er kwamen 14 zomerse dagen voor van 25 graden en hoger. Dat is eveneens een record.