De vrijwilligers van de PlusBus staan klaar om te beginnen.
De vrijwilligers van de PlusBus staan klaar om te beginnen.

De PlusBus komt eraan,
in oktober de eerste uitstapjes

Vanaf medio oktober kunnen 55-plussers uit Weesp die minder mobiel zijn gebruikmaken van de PlusBus.

door Ingrid Voet

WEESP Het duurt allemaal wat langer dan gepland, maar de PlusBus komt er echt aan: niet in juli, zoals in januari nog de planning was, maar wel in oktober staan de eerste uitstapjes gepland voor 55-plussers uit Weesp die minder mobiel zijn.

De PlusBus biedt 55-plussers die om wat voor reden dan ook zelf minder makkelijk weg kunnen uitstapjes in de omgeving aan. Denk hierbij aan musea, markten, restaurants, evenementen, tuincentra en concerten.

De PlusBus wordt mogelijk gemaakt door Versa Welzijn en het Nationaal Ouderenfonds. "Het gaat om kleinschalige uitjes in groepen van ongeveer zeven personen en heel belangrijk: de mensen worden thuis opgehaald en weer teruggebracht", vertelt initiatiefnemer Willem van der Pol. Samen met coördinator Betsy de Vries bereidt hij de start van de PlusBus in Weesp voor.

Vrijwilligers

De uitvoering wordt door vrijwilligers geregeld. De PlusBus wordt altijd bezet door minimaal twee vrijwilligers: de chauffeur - tevens begeleider - en een tweede begeleider. Bij het ophalen en brengen worden mensen waar nodig ondersteund. "Wij willen iedere twee maanden een nieuw programma samenstellen en dat in een programmaboekje met activiteiten uitgeven. Gebleken is dat de meeste ouderen liever een dagje uit gaan dan boodschappen doen, maar dat kan natuurlijk wel! Zeker naar winkels die wat verder weg liggen, zoals de Maxis. Wij organiseren wat de mensen willen."

In september verschijnt het
eerste programma

In andere gemeenten in de regio is er al zo'n PlusBus en eigenlijk is alles klaar om ook in Weesp op pad te gaan. Een team van 13 enthousiaste vrijwilligers staat in de startblokken en alle betrokken partijen, Versa Welzijn, het Nationaal Ouderenfonds en de gemeente, steunen het initiatief. Vorige week dinsdag werden er op de markt al flyers uitgedeeld van de PlusBus. 55-plussers die straks mee willen met de kleinschalige uitstapjes kunnen nu vast hun belangstelling aangeven en krijgen dan in september een programmaboekje voor de eerste twee maanden, zo staat in de flyer te lezen. Veel marktbezoekers namen de gelegenheid te baat en schreven zich vast in.

Aanpassingen

Alleen die bus, die moet nog komen. En dat gebeurt in oktober, aldus Van der Pol. De minibus wordt geleverd door het Nationaal Ouderenfonds. De bus moet worden aangepast zodat ook mensen die minder goed ter been zijn mee kunnen en dat kost tijd, een maand of vijf. En een hoop geld. Dat wordt straks (deels) terugbetaald uit de kaartverkoop als de bus eenmaal rijdt, en het is goed om te weten dat er voldoende belangstelling is.

'De PlusBus is een belangrijke voorziening voor kwetsbare ouderen'

"Dit is een belangrijke voorziening voor kwetsbare ouderen die niet meer zelf op stap kunnen", aldus Van der Pol. "Zo hebben ook minder mobiele 55-plussers de kans om mee te doen in het maatschappelijk leven. Dit beschermt tegen eenzaamheid en bevordert sociale contacten. Iedereen is er klaar voor en wij gaan alle zeilen bij zetten om in oktober te starten." De PlusBus, die komt eraan dus.

Info: plusbusweesp@versawelzijn.nl, of bel met 0294-410639.