De werkzaamheden zijn maandag begonnen.
De werkzaamheden zijn maandag begonnen. Foto: Sjoerd Stoop

Maandenlange omleidingen voor aanleg 'As van Allure'

De herinrichting van de Van Houtenlaan en de Groeneweg is gestart. De route wordt gefaseerd afgesloten en dat komt neer op maandenlange omleidingen.

WEESP De eerste fase, het stuk tussen Van Houtenlaan nummer 8 tot aan de Singel, duurt van 4 juni tot en met 4 juli. Het riool wordt vervangen, de straat wordt heringericht tot 30 km-zone en er worden parkeerplekken verplaatst.

Gedurende deze periode zijn de huizen binnen deze fase alleen bereikbaar voor bestemmingsverkeer. Voor gemotoriseerd verkeer geldt een omleiding via de Irenelaan, het Buitenveer, de Achtergracht en de Groeneweg. Voor voetgangers en fietsers die bereid zijn om af te stappen worden loopschotten neergelegd.

Blauwe zone

Het Gezondheidsgebouw en Zorgcentrum Oversingel blijven bereikbaar via de Aetsveldselaan en de Hugo de Grootlaan. Ook het parkeerdek van de Albert Heijn aan de Achtergracht blijft bereikbaar, maar wordt zeer waarschijnlijk een blauwe zone waar met een parkeerschijf maar een uur geparkeerd mag worden. De laad- en losplaats, waar nu ook geparkeerd mag worden, wordt afgesloten.

Bus rijdt anders

Het wegwerk heeft nog meer gevolgen. Zo kan het huisvuil niet overal worden opgehaald. Bewoners zullen hun bakken en zakken naar een tijdelijke ophaalplek moeten brengen. En ook de bus kan er niet door. Buurtbus 522 gaat zoveel mogelijk van de bushaltes van Connexxionlijn 106 gebruikmaken.

Toegangsweg moet straks een waardige entree zijn

Vijf verschillende fasen

Fase 2 (Van Houtenlaan 10 tot en met 14) loopt van 25 juni tot en met 3 augustus. Fase 3 (Groeneweg 16 tot en met 22) duurt van 27 augustus tot en met 25 september. Fase 4 (Groeneweg 1 tot en met 25) staat gepland voor 24 september tot en met 23 oktober. Tot slot fase 5 (kruising Achtergracht, Breedstraat en Groeneweg) moet worden uitgevoerd tussen 22 en 31 oktober. Per fase worden andere maatregelen genomen.

Bijeenkomsten

Omwonenden zijn (en worden) door de gemeente op de hoogte gehouden met bijeenkomsten en informatiebrieven. Ook waren zij betrokken bij de uitwerking van de plannen. Weggebruikers kunnen zich de komende maanden laten leiden door de omleidingsborden.
Ter voorbereiding op de herinrichting werden eerder dit voorjaar al vele bomen gekapt. Die waren volgens de gemeente al aan vervanging toe en te oud en/of ziek om te verplaatsen. Er komt er uiteindelijk meer groen terug, zo heeft wethouder Heijstee beloofd.

Waardige entree

De projectnaam van de herinrichting van de Van Houtenlaan en de Groeneweg heet 'As van Allure'. Het idee is om van de meest gebruikte toegangsweg van Weesp een waardige entree te maken.

Zo moet het er straks uitzien.