Napraten in het Politiek Café in de bibliotheek.
Napraten in het Politiek Café in de bibliotheek. Foto: André Verheul

Hoe gaan we naar Amsterdam?

Hoe komen we tot de marsorders richting Amsterdam? De bezoekers van het Politiek Café kwamen daar vrijdag nog niet helemaal uit.

WEESP De gemeente Weesp moet zich opmaken voor de ambtelijke en daarna bestuurlijke fusie met Amsterdam. Hoe pakken we dat aan? De coalitiepartijen WSP, GroenLinks en D66 doen het aanbod om dat raadsbreed te doen.

Dat klinkt supersympathiek en bovenal erg verstandig, maar de tijd voor zo'n raadsbreed verbond is nog niet helemaal rijp. Dat valt te begrijpen. Want de onderhandelaars van WSP, GroenLinks en D66 lieten bij het opstellen van het coalitieprogramma VVD, CDA en PvdA links liggen. En in het nieuwe college heeft de WSP met twee wethouders ook nog eens het gemeentestuur stevig vast. In die setting worden nu de gepasseerde partijen weer van harte uitgenodigd om mee te praten over de marsorders richting Amsterdam. De oppositiewonden zijn nog niet bij iedereen (politici en aanhangers) geheeld, zo bleek vrijdag in het Politiek Café in de bibliotheek, opgezet door het WeesperNieuws en het digitale platform 'Weesperdam'.
Politiek is een kwestie van vertrouwen en dat is tussen coalitie en oppositie op het moment dun gezaaid. Misschien kan met een andere benaming de angel uit dit probleem gehaald worden: 'Weesp-breed akkoord' werd al geopperd, zeker toen duidelijk werd dat de ingeslagen fusieweg vervolgd wordt: inwoners kunnen weer volop meepraten in zaaltjes en kerken over hoe nu verder. En dus moeten de politieke agenda's juist zo veel mogelijk dichtblijven, zo legde Saskia ter Kuile van D66 uit. "Net zoals we in de vorige periode bij het het inregelen van het sociaal domein hebben gedaan." De boeiende discussie bleef echter hangen achter het begrip 'raadsbreed akkoord'. Kern van het probleem: hoe kun je een raadsbreed akkoord over Amsterdam bereiken als je net met een deel van de raad (de coalitie) alle zaken voor de komende vier jaar hebt dichtgetimmerd in een coalitieakkoord? Jan van der Does van GroenLinks probeerde het uit te leggen: "Er zijn lopende zaken, los van de fusie, die je de komende vier jaar als Weesp nog wilt doen. We hebben nagedacht over een raadsbrede coalitie voor alles, maar op een gegeven moment moet je gewoon besturen."

En toen zei Katinka Hilders van het CDA, de grootste oppositiepartij en in de verkiezingscampagne tegen een fusie met Amsterdam, dit: "De keuze is nu eenmaal gemaakt en wij accepteren dat. Wij gaan wél meedoen met het raadsbrede akkoord, want wij denken dat dat voor de Weespers het beste is. Ook voor de Weespers die niet alleen van de terrassen en de festiviteiten zijn, maar ook van de zorg en de mooie plantjes aan de lantaarnpalen. De gewone Weesper moet gehoord worden in Amsterdam."
Tot slot nog dit: op de vraag wanneer de bestuurlijke fusie met Amsterdam gaat plaatsvinden, antwoordde WSP-raadslid Jolien van Galen Last dat 2022 de voorkeur geniet. Het verwijt 'kiezersbedrog' vloog meteen door de lucht. Had de WSP niet beloofd zich in te zetten voor een zo lang mogelijke zelfstandigheid en dus op een fusie in 2026 te mikken? Van Galen Last haastte zich te zeggen dat het hier haar persoonlijke opvatting betreft en dat er binnen de WSP gelukkig de ruimte is om die te ventileren.

Politiek Café gemist? Terugkijken kan via de Facebookpagina van het WeesperNieuws.