Imker Gert Admiraal bij zijn bijenkasten in de Theetuin.
Imker Gert Admiraal bij zijn bijenkasten in de Theetuin. Foto: Marieke van Veen

Grote zorgen over de heersende bijensterfte

WEESP De hoeveelheid insecten is de afgelopen dertig jaar drastisch gedaald. Klimaatwetenschappers waarschuwen voor een zware ecologische crisis die de voedselproductie, de economie en zelfs het voortbestaan van de mens in gevaar brengt. De heersende bijensterfte gaat imker Gert Admiraal uit Weesp zeer aan het hart. Op lokaal niveau doet hij wat hij kan. Voor wie hem hierbij wil helpen, heeft hij bruikbare tips.

door Marieke van Veen

Hoe lang bent u al imker?
"Vijftien jaar. Een vriend van mij ging een bijenhouderscursus volgen in Amsterdam en vroeg mij mee. Eerst leek het me niks. Maar mijn moeder - die zelf ook imker is geweest - zei: 'Moet je doen, Gert!' Het bleek inderdaad heel interessant, ik was al snel verkocht."

Hoeveel bijenvolkeren heeft u?
"In totaal veertig. Een volk bestaat uit ongeveer 30.000 honingbijen, dus reken maar uit (1.200.000 bijen, red). De kasten staan op verschillende plekken: de Theetuin, de 's-Gravelandseweg, Fort Uitermeer, tuinderscomplex Van Houten, Boerderij Langerlust, Muiden en in mijn eigen achtertuin."

En gaat het met uw bijen ook slecht?
"Ik moet inderdaad extra goed voor ze zorgen. Als straks de lindebomen zijn uitgebloeid, krijgen ze het wel zwaar. Als het nodig is, voed ik ze bij met suikerwater."
Wat is de oorzaak van de bijensterfte?
"Het is een combinatie van factoren: de afname van biodiversiteit, het gebruik van pesticiden en bijenziekten. Het is een groot probleem. De bij zorgt tijdens zijn zoektocht naar nectar voor de bestuiving van 80% van de gewassen en planten en is hiermee het hart van ons ecosysteem."

Kunnen we het tij nog keren?
"Om eerlijk te zijn zie ik het best somber in. Je hoort er wel over in het nieuws, maar het lijkt alsof de grootte van het probleem nog niet echt door wil dringen. Een voorbeeld: terwijl in de landbouw steeds minder glyfosaat gebruikt wordt, zag ik onlangs schappen vol van deze giftige onkruidbestrijder in een bouwmarkt staan. Onbegrijpelijk dat mensen daar zonder blikken of blozen hun tuin mee inspuiten."

'Vervang een paar tegels voor nectarrijke planten of plaats een bijenhotel'

Wellicht zijn ze zich er niet van bewust dat het hier om een pesticide gaat?
"Dat hoop ik dan maar. Maar dan nog... dan wordt het dus hoog tijd dat deze mensen de waarheid horen en/of zich erin gaan verdiepen. Het is ook niet nodig, er zijn genoeg alternatieven. Denk aan het wegbranden van onkruid of een sopje met schoonmaakazijn of spiritus. Dat is vast niet helemaal onschadelijk, maar tenminste wel een stuk minder schadelijk."

Wat kunnen wij als gewoon mens nog meer doen voor de bij?
"We hoeven nu echt niet allemaal meteen imker te worden. Het scheelt al als je een paar tegels uit je tuin of terras haalt en daar nectarrijke planten neerzet. Veel keukenkruiden vallen ook onder de 'bijvriendelijke' gewassen, denk aan marjolein, tijm en salie. Ook leuk: een bijenhotel, dat levert uren kijkplezier op."

Hoe bijvriendelijk is Weesp nu?
"Bij werkzaamheden en nieuwbouw waarvoor bomen gekapt moeten worden, worden gelukkig vaak nieuwe bomen teruggeplant. Het zou mooi zijn als hierbij rekening werd gehouden met de bij. Door voor lindebomen te kiezen bijvoorbeeld, die zijn ook nog eens mooi en duurzaam. Maar ik zou ook graag zien dat de gemeente minder rigoureus gaat maaien, zodat niet in een keer alle bloemen weg zijn. En kale bermen en kale stukken zouden ingezaaid kunnen worden met stuifmeelproducerende gewassen."

Zou u uw kennis en ideeën niet actiever willen delen?
"Het gemeentelijk groenbeleid beïnvloeden is heel lastig, zo is mij gebleken. Ik richt me nu op cursussen en gastlessen voor basisscholen. En iedereen die meer wil weten, mag me bellen: 06-22 438 125. Ik doe alles voor de bij!"