Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse
Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse

Ik geloof

Ik geloof dat ik niet geloof. Of in elk geval niet in iets goddelijks, ik ben niet religieus. En omdat ik niet geloof, en dat in mijn jeugd ook niet heb meegekregen, ga ik nooit naar een kerk of een synagoge of een moskee. Oké, nóóit is een beetje een groot woord, want op vakantie bezoek ik graag kathedralen, tempels en andere gebedshuizen. Maar altijd vanuit een toeristisch oogpunt, nooit vanuit mijn religie, want die heb ik dus niet. Ik brand in zo'n kathedraal trouwens wel altijd een kaarsje voor mijn overleden opa's en hond, mag dit dan eigenlijk wel?

Afgelopen zondag was ik voor het eerst bij een kerkdienst. En geloof me, dit was best een grote stap voor mij. Figuurlijk dan, want ik woon naast de Grote Kerk, dus ik was er in een paar stappen. Maar deze kerkdienst was anders dan andere kerkdiensten. Het was een 'Feestje in de Kerk'. En het ging niet over God, religie of de bijbel. En al helemaal niet over hel en verdoemenis. Het ging over verbinding, inspiratie en menselijkheid. En dat zijn dus precies de dingen die geloofoverschrijdend zijn.

Ik hoorde tijdens de dienst prachtige en vooral inspirerende verhalen, waar ik maar aan blijf denken. Bijvoorbeeld het verhaal van Dima. Zij vluchtte met haar gezin uit Syrië, met slechts vijf koffers. In die vijf koffers zat alles wat het gezin had, maar toch waren de koffers heel licht en gemakkelijk te tillen. Er zat namelijk liefde en menselijkheid in en dat weegt niks, iedereen zou dat met zich mee kunnen dragen. Als de koffers gevuld waren met haat, racisme en afgunst, dan zouden ze zwaar en niet te tillen zijn.

Tijdens de kerkdienst besefte ik dat 'geloof' niet altijd voor verbinding zorgt. Sterker nog, er zijn oorlogen ontstaan vanwege godsdienstige verschillen. Maar liefde en menselijkheid zorgen vrijwel altijd voor verbinding, daar geloof ik wel in.

Na het 'Feestje in de Kerk' van afgelopen zondag ben ik niet opeens gelovig geworden. Of ik, als ongelovige, anders tegen 'geloven' ben gaan aankijken? Dat geloof ik wel.