Het water van de Vecht, hier op een oude prent.
Het water van de Vecht, hier op een oude prent.

Hoe het schone water van de Vecht Weesp met Amsterdam verbond

De zomertentoonstelling van Museum Weesp heeft ook een heel zomers thema: 'Weesp is water'. Leuk voor toeristen, maar ook voor Weespers.

WEESP Wat was de link tussen bierbrouwer Heineken en Weesp? En hoe werd de kwaliteit van dat goede Weesper water eigenlijk gemeten? Je komt het allemaal te weten in de tentoonstelling 'Weesp is water' in Museum Weesp.

Op een grote ronde tafel midden in de expositieruimte staan alle belangrijke elementen van de waterstad Weesp afgebeeld. Met veel foto's van hoe die plekken er in het verleden uitzagen. En dit deel van de tentoonstelling is interactief: bezoekers kunnen zelf bij iedere locatie de laatste foto plaatsen van hoe het er nu uitziet.

Het schone water van de Vecht was eeuwenlang heel belangrijk, als drinkwater - ook voor Amsterdam trouwens - en voor de productie van bijvoorbeeld jenever en bier. Een speciale waterproever in dienst van de gemeente Amsterdam had hier zijn kantoor. "Het pand is er nog, te herkennen aan het stadswapen van Amsterdam in de gevel, tegenover de Grote Kerk", vertelt conservator Lisette Zijp van het stadsmuseum. De Vecht en Smal Weesp vormden ook lange tijd een hoofdroute voor het vervoer van goederen en personen naar Amsterdam. Langs de Weespertrekvaart liep een jaagpad voor de paarden van de trekschuit, zien we op oude prenten.
Natuurlijk komt ook de recreatieve functie van water aan de orde. Iets waar zeker de bootjesmensen die ons stadje aandoen over mee kunnen praten. "Varen, vissen, zwemmen: de Vecht heeft Weesp veel gebracht op het gebied van toerisme", vertelt Zijp. De zomertentoonstelling is vooral gericht op bezoekers van buiten Weesp. Maar ook voor Weespers zelf is een bezoekje zeker aan te raden: er is nog genoeg dat we niet weten over de rol van het water voor de stad.

Ten slotte speelde het water ook een belangrijke rol in de verdediging van de vesting Weesp met de forten. "Het water als vriend, maar ook als vijand bij grote overstromingen: we laten het allemaal zien", vertelt Zijp. "Wat wij ook erg leuk vinden, is dat we voor deze tentoonstelling eens alle mooie schilderijen met het thema 'Water' uit ons depot hebben kunnen halen en nu kunnen laten zien. Daar hebben we normaal geen ruimte voor."

Varen en proeven

Een bezoekje aan de tentoonstelling – en vergeet de rest van het museum niet – kan gecombineerd worden met een stadswandeling en een vaartochtje over het echte water van de Vecht naar Fort Uitermeer. Samen met Weesp Marketing biedt het museum hier een mooi arrangement voor aan: 'Water, varen en jenever'. Zijp: "Natuurlijk wordt er ook geproefd, niet alleen jenever, maar ook Weesper bier en een lekker ijsje."

De waterproever van de gemeente Amsterdam had hier zijn kantoor

De tentoonstelling in Weesp is onderdeel van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht dat tot 10 september plaatsvindt. Liefhebbers van kunst, cultuur en natuur kunnen ruim drie maanden genieten van de meer dan honderd activiteiten en tentoonstellingen op diverse locaties. Singer Laren, Huizer Museum, Museum Weesp, Kasteel-Museum Sypesteyn, de Vrienden van het Gooi, het Vechtstreekmuseum en Pinetum Blijdenstein organiseren speciale groene tentoonstellingen die al geopend zijn of binnenkort openen. In Museum Weesp is een boekje verkrijgbaar met alle locaties en activiteiten. Zijp: "Ik raad echt iedereen aan om eens een museum op fietsafstand in je eigen regio te bezoeken, bijzonder is dat er ook veel tuinen open zijn die je anders niet ziet."

Wat had de Amsterdamse bierbrouwer Heineken nu te maken met Weesp? Dat verklappen we natuurlijk niet. Ga vooral zelf kijken in Museum Weesp.

'Weesp is water' is nog tot 7 oktober te bezoeken, woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur.