Vanaf links: leerlingen Niels Miner en Emma van Ham, docent Theo Calis en betrokken ouder Paul Heere.
Vanaf links: leerlingen Niels Miner en Emma van Ham, docent Theo Calis en betrokken ouder Paul Heere. Foto: Marieke van Veen

De Expeditie: met 1200 leerlingen naar het Muiderslot en Pampus

Met 1200 leerlingen op schoolreis? Gekkenwerk. Maar daar liet een projectgroep zich niet door weerhouden. Over drie weken is het zover.

WEESP Het begon met een wild ideetje van docent Nederlands Theo Calis: het 20-jarig bestaan van het Vechtstede College aan de Amstellandlaan vieren met een groot mix & match-event op locatie. Dit plannetje werd letterlijk een expeditie. Woensdag 4 juli gaat het gebeuren.

"Ik wilde voor mijn schrijfclubje eens een kamer in het Muiderslot huren. Dat kon niet: het was het hele kasteel of niets", vertelt Calis. "Dat sprak enorm tot mijn verbeelding. Toen ontdekte ik dat de school richting het 20-jarig bestaan ging. En daarnaast had ik al langer het idee om alle afdelingen en teams eens lekker door elkaar te husselen om meer saamhorigheid te krijgen. Ik heb toen een balletje opgegooid bij de schoolleiding. 'Ja leuk! Regel het maar, Theo', zeiden ze.

Een schoolreisje regelen voor 1200 leerlingen red je natuurlijk nooit in je eentje. Calis wist zijn enthousiasme over te brengen op collega's, ouders en leerlingen. Samen zijn zij in november het idee gaan uitwerken. Paul Heere is een van die ouders: "Ons motto is 'Samen komen we verder'. Op de lagere school word je als ouder heel erg bij alles betrokken en dat vond ik ook altijd leuk. In het voortgezet onderwijs is dat toch minder. Dus toen deze kans zich voordeed, ben ik meteen ingestapt. Als je ziet wat we in betrekkelijk korte tijd voor elkaar hebben gekregen, dan is dat bijna niet te bevatten. Iedereen die we benaderden, kwam met geweldige ideeën. Het wordt een topdag."

Vanuit de 5vwo-klas zijn Niels Miner en Emma van Ham aangeschoven. Voor hun keuzevak Management & Organisatie is een van de opdrachten het organiseren van een evenement. Niels: "Dit viel daaronder, hoewel we nu wel meer een ondersteunende rol hebben dan wanneer het echt ons eigen event zou zijn. Maar het heeft ook veel voordelen: voor zo'n groot evenement moet ook veel meer geregeld worden: vergunningen, gesprekken met de gemeente. We leren hier heel veel van." Emma is het helemaal met hem eens: "En daarbij: een eigen evenement was waarschijnlijk uitgedraaid op lasergamen in de school of een filmavond in de aula, dan is dit toch veel toffer!"

Dit is de bedoeling: woensdag 4 juli komen alle leerlingen, docenten en vrijwilligers (in totaal 1400 man) bij elkaar op het Muiderslot voor een gezamenlijke warming-up. Daarna begint voor elke leerling een arrangement met meestal vier activiteiten. De keuze is enorm: Lowlandgames, een tandemrace, kanoën, schilderen, schrijven, fotografie, theater, streetdance, een CSI-spel, brandweerdemonstraties, wateronderzoek met Waternet, een escaperoom, mindfuck, braingames en nog veel, veel meer. De activiteiten vinden plaats in en om het kasteel, op Forteiland Pampus (de Sanne Sophia vaart heen en weer) en de Grote Kerk in Muiden. Bij de indeling wordt uitgegaan van de interesses van de leerlingen, de afdelingen worden zo veel mogelijk gemengd. Paul: "Het liefst willen we ook de leeftijden mixen, maar bij een sportwedstrijd is vier jaar leeftijdsverschil voor de jongere kinderen misschien te overweldigend, dus daar gaan we nog even goed naar kijken."

Financieel is de 40.000 euro kostende Expeditie bijna rond. De projectgroep is enorm onder de indruk van de omvangrijke steun - in geld en natura - van bedrijven, gemeente en ouders. Daar heeft de klas van Niels en Emma een grote bijdrage aan geleverd: De leerlingen hebben zelf de sponsors en fondsen benaderd en ook een klassenklussenbattle gehouden. Niels: "Dat laatste leverde misschien niet het meeste geld op, maar zorgt er wel voor dat iedereen een bijdrage levert en we het echt samen doen." De dag wordt afgesloten met een inzameling voor Stichting Het Vergeten Kind, dat zich inzet voor kinderen in probleemgezinnen. Dit goede doel hebben de leerlingen zelf uitgekozen.

De leerlingen kunnen kiezen uit ongeveer veertig activiteiten