De ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma op het gezondheidsfestival.
De ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma op het gezondheidsfestival. Foto: GGD

Waarom praten we niet over onze psychische ongemakken?

Mensen praten niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid. Reden voor de GGD Gooi en Vechtstreek om een campagne te starten.

WEESP De helft van de mensen vindt het lastig om over hun psychische gezondheid te praten, zegt Rinelle van den Top, adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD. "Wij willen met de campagne 'Hey! Het is oké' dit taboe doorbreken." Gelukkig voelen de meeste bewoners in Gooi en Vechtstreek zich goed, maar ook aan die mentale fitheid moet je blijven werken, stelt Van den Top. "Mensen zich daarvan bewust maken is het tweede speerpunt in onze campagne."

"Waarom praten we bij de koffie wel over fysiek ongemak, maar niet over wat ons in onze gedachten bezighoudt? Dat is toch vreemd?", vraagt Van den Top retorisch.

Moeilijk onderwerp

Hoewel uit onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders te maken krijgt met psychische problematiek, is het een moeilijk onderwerp voor een gesprek. "Dat lijkt voor iedereen te gelden", vervolgt de GGD-adviseur. "Mensen praten zelf niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid, maar ook de omgeving vindt het lastig om ernaar te vragen."

Mentaal vitaal

Reden voor GGD Gooi en Vechtstreek om met de campagne 'Hey! Het is oké' aandacht te vragen voor psychische gezondheid. Van den Top: "Op onze website ggdgv.nl/heyhelpt staat een onlinetest waarmee je kunt checken hoe mentaal fit je bent en hoe je dat ook kunt blijven. Mensen die nu al veel piekeren, slecht slapen of last hebben van stress kunnen kijken op snelbeterinjevel.nl. Drie onlinetrainingen helpen je om de klachten te verminderen."

'Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op'

Koffieautomaat

Behalve online brengt de GGD de campagne ook onder de aandacht met stickers op koffieautomaten met de vraag 'Hoe gaat het écht met je?'. "Juist bij de koffieautomaat raken mensen met elkaar aan de praat", legt de adviseur gezondheidsbevordering van de regionale GGD het idee achter deze actie uit. "Verder hebben we posters en filmpjes over het thema en bezoeken we samen met ambassadeurs van de Stichting Samen Sterk zonder Stigma gezondheidsmarkten."

Gezondheidsfestival

Zo waren Van den Top en haar collega's kort geleden aanwezig op het gezondheidsfestival in Muiden. "Wij stonden achter een stand met een ambassadeur van Samen Sterk, die na een verleden van psychische problematiek nu weer goed in het leven staat. Hij droeg buttons op zijn jas met alle oordelen over hem uit die mindere tijd: 'onbetrouwbaar', 'slechte ouder', 'verslaafd'. Hij vertelde wat deze oordelen met hem hebben gedaan. Veel bezoekers reageerden geschokt, maar het gaf ook aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan."
Het lijkt zo eenvoudig om met elkaar over iemands psychische gezondheid te praten, maar de GGD-medewerkster heeft zelf gemerkt hoe lastig mensen dit vinden en hoe groot het taboe nog is. "Voor deze campagne heb ik gezocht naar iemand die zijn of haar eigen verhaal wil vertellen. Het is niet gelukt. Natuurlijk vind ik dit jammer, maar het is ook tekenend voor deze problematiek. Mensen blijven het toch lastig vinden om er open over te zijn."

Praten helpt

Toch is dat wel nodig, benadrukt Van den Top. "Praten helpt", zegt zij beslist. "Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op. Bovendien kun je door het bespreekbaar te maken vroegtijdig naar een instantie verwijzen of hulp inschakelen." Om het gesprek in goede banen te leiden is het wel belangrijk dat mensen onderwerpen respectvol aan de orde stellen, waarschuwt Van den Top tot slot. "Communiceer open, verdiep jezelf in de ander en check je eigen aannames door hiernaar te vragen.

ggdgv.nl/heyhelpt

samensterkzonderstigma.nl

snelbeterinjevel.nl

Beeld uit de campagne van de GGD.