Machinist kan drama maar net voorkomen

WEESP Door met een noodstop zijn trein tot stilstand te brengen, heeft een machinist vrijdagavond een aanrijding met jongelui op het spoor bij Weesp voorkomen.

De jongelui waren bij de Lange Muiderweg op het spoor geklommen. De machinist van de aanstormende trein zag het gevaar en handelde direct. De jongelui, waarschijnlijk tieners, zijn weggerend. "Ik kan niet genoeg benadrukken dat het spoor geen speelterrein is. Als een trein 140 kilometer per uur rijdt, heeft hij een remweg van enkele honderden meters. Het is echt levensgevaarlijk", zei ProRail-woordvoerder René Vegter in een reactie op dit incident, dat landelijke aandacht kreeg. ProRail meldt dat spoorlopen een levensgroot probleem is, vooral bij mooi weer.

Gevolgen

De gevolgen zijn groot, ook als er geen ongelukken gebeuren. Allereerst jaagt het de machinist een enorme schrik aan. De machinist die vrijdag op de kinderen afkwam, kreeg professionele hulp om de bijna-aanrijding te verwerken. Ook voor de dienstregeling heeft het gevolgen. Andere treinen krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Dat ebt door naar andere treinen op het traject, zodat uiteindelijk veel reizigers last van vertraging krijgen.

Wie betrapt wordt op spoorlopen, kan een boete krijgen van 140 euro.


Verdwenen stoep maakt Papelaan onveilig

WEESP Bij de sportvelden aan de Papelaan is een stoep verdwenen. Dat zorgt voor onveilige situaties. De wethouder probeert er iets aan te doen.

Sinds de aansluiting van de wijk De 6 Weesper Straatjes is er nog maar aan één kant van de rijbaan een stoep. Veel voetgangers, ook kinderen, kiezen voor de meest logische route: over de rijbaan in plaats van over te steken naar de stoep. Sportclubs en omwonenden klagen erover bij de gemeente. Naar aanleiding van vragen in de raadscommissie van zijn eigen partij, deed GroenLinks-wethouder Maarten Miner de toezegging naar een verbetering van de situatie te kijken.