De wormen loslaten was een beetje eng, maar ook erg leuk.
De wormen loslaten was een beetje eng, maar ook erg leuk. Foto: Ymere/Coen Springelkamp

Duizenden ondergrondse strijders gaan wateroverlast te lijf

Het kriebelt, het kriebelt. Het loslaten van de duizenden regenwormen vorige week in de Schildersbuurt was een vies klusje, maar wel voor een goed doel.

WEESP Ze woelen ondertussen al lekker door de grond: Ymere heeft woensdag de 184.000 regenwormen losgelaten om de steeds terugkerende wateroverlast voor de Schildersbuurt tegen te gaan. Schoolklassen van de Jozefschool en de Kors Breijerschool mochten de redders in nood loslaten.

Achter de flats aan de Jozef Israëlsstraat, Frans Halsstraat, Vincent van Goghstraat en de Rembrandt van Rijnstraat is al langer sprake van wateroverlast als het flink heeft geregend. De kleigrond laat het water slecht door en dus blijft het liggen. Pogingen er iets aan te doen, leidden tot niets. De wormen moet het probleem nu oplossen. Er zijn twee soorten wormen geplaatst: regenwormen en dauwwormen. Hoe gek het ook klinkt: regenwormen graven horizontale gangen, dauwwormen graven verticaal. Al met al moet het een hoop poriën opleveren die water beter doorlaten. Daar komt nog als extra voordeel bij dat planten ook beter wortelen.

Niet eng

Het loslaten van de wormen door de twee schoolklassen leverde een hoop hilariteit op. "Het kriebelt, het kriebelt", riep Kaatje terwijl ze met een handvol wormen rondliep. Jongens uit haar klas wilden niet voor elkaar onder doen. "Wormen zijn helemaal niet eng. Je kunt er ook mee vissen. Ik zoek ze zelf altijd. Mijn opa zegt altijd dat vissen de dikste het lekkerste vinden."

Ook wethouder Maarten Miner (GroenLinks) hielp mee. "Weesp telt maar 20.000 inwoners en vandaag krijgen we er opeens 184.000 bij", grapte hij. "Maar mooi om te zien hoe je op een natuurlijke manier wateroverlast kunt oplossen. En dat is goed nieuws, want door de klimaatverandering valt er steeds meer regen in Nederland."

Resultaat

Wormen maken poriën waar water door wegstroomt

Het eerste resultaat van de woelende wormen moet over enkele weken al te merken zijn.

Afbeelding