Sandra Kloezen uit Weesp is CEO van Medical Navigator.
Sandra Kloezen uit Weesp is CEO van Medical Navigator. Foto: Marieke van Veen

Sandra Kloezen helpt kankerpatiënten door doolhof medische behandelingen

Sandra Kloezen werkt al jaren in de kankerbestrijding. De Weespse kwam vaak tegen dat patiënten te weinig wisten over hun opties. Met Medical Navigator springt ze hierop in.

WEESP Toen Sandra Kloezen van de middelbare school kwam, wilde ze minister van Volksgezondheid worden. "Ik wilde medisch onrecht bestrijden en mensen die daarmee te maken hebben helpen." De Weespse ging geneeskunde studeren. Van een politieke carrière kwam het niet, maar de wil om mensen te helpen bleef. Onlangs startte ze Medical Navigator, een bedrijf dat mensen helpt bij het maken van keuzes bij medische behandelingen.

"Ik ben een wereldverbeteraar", zegt ze. "Eigenlijk sluit het plan dat ik als achttienjarige had, nog heel goed aan bij wat ik nu doe." Alhoewel nooit praktiserend als arts, heeft Kloezen de nodige stappen in de gezondheidszorg gezet. "Na mijn studie kwam ik in de leer bij Bob Pinedo, dé kankerspecialist. Hij werd mijn grote inspirator voor mijn werk in de kankerbestrijding." Zo werd ze directeur van Borstkankervereniging Nederland en manager Doelbesteding bij KWF Kankerbestrijding.

Paniek en angst

In de diverse functies die Kloezen heeft gehad en bij de contacten met mensen die met kanker te maken hebben, kwam vaak naar voren dat mensen niet goed voorbereid zijn op hun behandeling en onvoldoende geïnformeerd zijn om alle afwegingen te kunnen maken. "Vaak hoorde ik: als ik dat van tevoren had geweten..." Zo vormde zich stapje voor stapje het idee van Medical Navigator. Toen ondernemer Dirk Bosman op haar pad kwam die enthousiast op haar plan reageerde en bereid was hierin te investeren en zijn expertise in te zetten, was Medical Navigator een feit. "Mensen die de diagnose hebben gekregen zijn vaak overdonderd en bang. Dat zorgt ervoor dat het maken van keuzes moeilijk is. Ze zitten met heel veel vragen, maar de tijd in de spreekkamer is beperkt en de stress vaak heel hoog. Geen goede setting om samen goed te kunnen beslissen."

Helpen bij keuzes

Medical Navigator maakt mensen wegwijs in het doolhof van medische mogelijkheden. "Je kunt het jezelf makkelijker maken met iemand die de weg weet." Het bedrijf richt zich allereerst op mensen met kanker, maar dit kan worden uitgerold naar andere ziektebeelden. "De eerste stap is een telefonisch intakegesprek waarin iemands vragen worden besproken. Denk aan: heb ik alternatieven? Waar kan ik het best terecht voor mijn behandeling? En zijn er in het buitenland wellicht meer opties?" De volgende stap is dat Medical Navigator bij je thuis komt. Je situatie wordt uitgelegd, je vragen worden beantwoord, de informatie die je al had wordt gestructureerd en je wordt geholpen met de vragen die je aan je arts moet stellen. Aanvullend worden antwoorden op je vragen door een team van artsen en specialisten in kaart gebracht. "Alle informatie komt samen in je persoonlijke Medical Map zodat je overzicht hebt. Je krijgt helder wat voor jou belangrijk is en hoe dat matcht met de mogelijkheden. Zo kun je goed voorbereid samen met de behandelend arts weloverwogen keuzes maken."

'Pas als het hele plaatje helder is, kun je tot een goede keuze komen'

Goede afweging

Een voorbeeld? "Stel je hebt borstkanker. Wel of niet aan de chemo als de arts aangeeft dat het jouw keuze is? Is een second opinion verstandig? Wat betekent chemo voor jouw leven? Hoe beïnvloedt het jouw overlevingskansen? Wat kun je doen om de bijwerkingen te verzachten? En wat als je ervoor kiest om het niet te doen? Zijn er dan andere mogelijkheden? Heel veel vragen die afgestemd moeten worden op je persoonlijke situatie. Pas als het hele plaatje helder is kun je tot een goede keuze komen. Medical Navigator behandelt niet. "We geven ook geen second opinion. Het gaat ons erom dat mensen de weg vinden en antwoord krijgen op ál hun vragen. Je huurt als het ware een medisch sparringpartner in."

Waardering en kritiek

Inmiddels is de weg naar Medical Navigator gevonden. En de waardering is hoog, zegt Kloezen. Toch klinkt er ook kritiek. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties liet vorige week aan het AD weten bezwaren te hebben tegen het initiatief. NFK vindt dat de navigators op de stoel van de behandelend arts gaan zitten en inspelen op angst en onzekerheid. Bovendien rekent Medical Navigator 335 euro voor een thuisgesprek van anderhalf uur en 150 euro per extra uur. De federatie vindt dat patiënten voor informatie niet hun portemonnee zouden moeten trekken. Kloezen: "Maar Medical Navigator is dus juist opgericht omdat veel patiënten zich onvoldoende voorbereid en geïnformeerd voelen. Dat gat vullen wij op, en ja, dat is kostbaar. Ook wij vinden dat onze service voor iedereen toegankelijk moet zijn, daarom zijn we in gesprek met zorgverzekeraars. Maar daarnaast vinden wij het eigenlijk ook normaal dat mensen professionele hulp inhuren als ze in een lastige situatie zitten. Mensen huren voor van alles adviseurs in, dus waarom niet voor zoiets belangrijks als hun gezondheid?"