Krijn van der Spoel verdient zijn brood als Karoline On Line.
Krijn van der Spoel verdient zijn brood als Karoline On Line. Foto: Femke Berkhout

Dragqueen werkt aan YouTube-talkshow

WEESP De eerste draaidag zit erop, maar het bewerken en monteren is nog een hele klus. Over een week of drie moet de eerste pilotaflevering van 'Confessions to a Dragqueen' op YouTube verschijnen. Voor de eerste aflevering heeft Krijn van der Spoel een wereldberoemd illusionistenstel weten te strikken.

door Marieke van Veen

Krijn van der Spoel houdt van de spotlights, maar zijn alter ego Karoline On Line nog veel meer. Toen de Weesper in 2007 werd bekroond tot 'Miss Travestie Holland' besloot hij er zijn werk van te maken. Privé heeft hij geen behoefte om zich als vrouw te kleden, maar als professional verdient hij er goed zijn brood mee.

Ontboezemingen

Meerdere keren per week stapt hij als Karoline in de auto, in de trein of op de scooter voor het presenteren van grote en kleinere evenementen. Dat kan een Wallentour zijn voor een vrijgezellenfeest, maar ook voor een bingogala voor driehonderd man draait de Weesper zijn hand niet om. En nu komt hij dus met een onlinetalkshow, gewoon vanuit zijn woonkamer. "Het heet 'Confessions to a Dragqueen', ik jaag dus op ontboezemingen. Daarom moet de sfeer zo gezellig en persoonlijk mogelijk zijn. Ik doe ook weleens opdrachten als mezelf, gewoon als Krijn, maar dit soort interviews is echt iets voor Karoline. Zij durft veel brutalere vragen te stellen en mensen zijn tegen haar ook veel openhartiger."

Derde persoon enkelvoud

'Karoline is een typetje, maar er zit veel van mijzelf in haar karakter'

De transformatie duurt anderhalf uur ("Vroeger 2,5 uur, dus ik ben tegenwoordig bijna een uur sneller!") en daarna is Krijn een totaal ander mens. Voelt de Weesper dat ook zo, aangezien hij over Karoline in de derde persoon praat? "Karoline is een typetje, maar er zit veel van mijzelf in haar karakter. Toen ik veranderde - onder meer door enorm gewichtsverlies - veranderde zij ook. Ik durfde steeds meer van mezelf te laten zien en Karoline ook. Als zij nu de deur uitgaat, draagt ze de hoogste stiletto's, de strakste slangenleren broek en de hoogste pruik die je kunt bedenken. Als Karoline ben ik heel ad rem. Ik ben van mezelf ook niet op mijn mondje gevallen, maar Karoline is meer een flapuit. Mensen kunnen ook veel van haar hebben, waarschijnlijk durf ik daarom ook meer te zeggen."

Britain's got Talent

In de eerste aflevering ontvangen Karoline en regisseur en cameraman Kevin Linnekamp het illusionistenstel Marcel Kalisvaart en Aquila Junior. Als Magus Utopia haalden zij de halve finale van Britain's got Talent 2018 en in 2012 wonnen zij het WK Magic in de categorie podiumillusies. Zij laten zich niet verleiden tot het verklappen van hun trucs, maar onthullen bijvoorbeeld wel dat zij Hans Klok hebben getraind ter voorbereiding op Amerika: "De vader van Kalisvaart is namelijk een begenadigd illusiebouwer. Hans Klok heeft bij hem illusies gekocht voor zijn Las Vegas-avontuur. Marcel en Aquila hebben hem geholpen deze trucs onder de knie te krijgen."

Kees Luijckx

Het is de bedoeling dat het YouTube-programma in het eerste seizoen maandelijks verschijnt: "We bouwen het rustig op, het is voor ons ook allenmaal nieuw." Terwijl de eerste video nog gemonteerd en geüpload moet worden, is de Weesper al druk bezig met het benaderen van nieuwe gasten: "Ik ken zo veel bijzondere mensen met mooie verhalen. De tweede aflevering is met Suzanne Venneker van onder meer Vulcano en Mrs. Einstein. Ik heb haar ontmoet in de vip-lounge van Eurovision in Concert. Voor aflevering drie is er contact met profvoetballer Kees Luijckx, die ik ken van een Wallentour die ik voor zijn Deense voetbalteam SønderjyskE heb verzorgd. Verder ben ik bezig met Paul de Leeuw en ik zou ook graag Midas Dekkers en Sara Kroos op de bank willen hebben. Als jij dat nou alvast in de krant zet, dan zijn ze al een beetje voorbereid op mijn telefoontje straks."