Zo kunnen de drie appartementencomplexen er straks uit gaan zien.
Zo kunnen de drie appartementencomplexen er straks uit gaan zien. Foto: Ymere

Ymere past Kostverlorenplan aan, maar buurt blijft morren

Ymere heeft het veelbesproken bouwplan voor de plek van de oude Kostverlorenflat aangepast. Maar buurtbewoners houden bezwaar.

WEESP Een gebouw van zeven etages boven op het winkelcentrum en twee gebouwen van vijf woonlagen (begane grond meegerekend) op het veldje daarnaast. Ymere heeft de plannen voor de bouw van ouderen- en startersappartementen op de plek van de gesloopte Kostverlorenflat aangepast, mede na klachten van de buurt over de bouwhoogte. Maar die bezwaren zijn hiermee niet van tafel.

De eerste bouwplannen voor de appartementencomplexen werden een half jaar geleden door Ymere gepresenteerd. De woningbouwcorporatie kwam met een plan voor drie torens van zes etages hoog. Dat zou bij elkaar ruim honderd appartementen opleveren, waarvan 68 voor de sociale verhuur. Een belangrijke impuls voor het aantal sociale huurwoningen voor starters en ouderen, waar in Weesp groot gebrek aan is.

Het plan leidde echter tot bezwaren van zeker honderd buurtbewoners. Het voornaamste probleem: de gebouwen werden veel te hoog. De buurt refereerde aan toezeggingen en uitspraken van Ymere en de gemeente dat er op de plek van de gesloopte flat geen hoogbouw meer terug zou komen. Die flat had (begane grond meegerekend) negen woonlagen. Nadat Ymere daarvan afzag omdat onderzoek aantoonde dat er meer behoefte is aan appartementen, bleek de buurt genegen om mee te gaan met appartementencomplexen van vier woonlagen. Alles vanaf vijf hoog wordt als 'te massaal' beschouwd.

Vanwege de weerstand nam Ymere nogmaals plaats aan de tekentafel. Afgelopen week werd een aangepast plan gepresenteerd aan de buurt en aan het gemeentebestuur. "We hebben er fors aan gesleuteld om tegemoet te komen aan de bezwaren van de buurt. We hebben vooral de hoogte van twee van de appartementencomplexen aangepast, die worden een etage lager. Een van de gebouwen hebben we breder gemaakt. Dat zorgt ervoor dat we de buurt tegemoet kunnen komen zonder dat we te veel woningen gaan verliezen. Van 68 sociale huurappartementen gaan we nu naar 66. De totale hoogte van de twee gebouwen gaat daarmee ook nog eens naar ongeveer zestien meter hoogte, negen meter lager dan de oude Kostverlorenflat", vertelt de kersverse Ymere-regiomanager Kim Ronner. Ze noemt het aangepaste plan verder een goede mix van de wensen, eisen en voorwaarden van alle betrokkenen. Volgens Ronner hebben al veel mensen belangstellend gereageerd en gevraagd of ze een van de appartementen kunnen huren.

Weerstand houdt aan

Toch houden de bezwaren van de tegenstanders aan. De voornaamste groep van, naar eigen zeggen, zeker honderd mensen noemt het ontwerp nog steeds te massaal. "We houden vast aan appartementencomplexen van vier woonlagen. De hoop op laagbouw hebben we helaas moeten laten varen en we denken dat we met deze vier etages al heel veel water bij de wijn doen", vertelt woordvoerder Fred van den Bergh. "De aangepaste plannen hebben wat ons betreft niet meer draagvlak gekregen. Naast dat we de vijf etages van de twee losse appartementencomplexen te hoog achten, hebben we ook problemen met de hoge toren boven op het winkelcentrum. Dat wordt een gebouw van zeven etages. We hebben het berekend en dat deel wordt nagenoeg net zo hoog of zelfs hoger dan de oude Kostverlorenflat. Dat gaat ons echt te ver. We merken ook dat de bewoners van het Casparushof daar grote problemen mee hebben. Het wordt allemaal veel te groot. En daarnaast houden we zorgen over de parkeerdruk straks. Wat ons betreft moeten de plannen verder worden aangepast voordat we ermee kunnen leven dat er weer gebouwd gaat worden."

Buurtbewoners houden zorgen: 'Het wordt allemaal veel te groot'

Het is daarmee onzeker hoe dit project nu verder gaat. Ymere laat weten de plannen verder uit te gaan werken, ook samen met de omwonenden. Als alles volgens plan verloopt zou de bouw eind volgend jaar moeten starten. Een jaar later zou alles opgeleverd moeten worden.

Afbeelding