In 2017 genoten veel mensen van alle activiteiten tijdens Weesp Gastvrij.
In 2017 genoten veel mensen van alle activiteiten tijdens Weesp Gastvrij. Foto: André Verheul

Kijken, proeven, beleven en profiteren van leuke acties bij Weesp Gastvrij

Het is bijna tijd voor Weesp Gastvrij. Zaterdag 30 juni staat het centrum bol van de activiteiten tijdens dit bruisende festival.

Weesp Wat heeft Weesp te bieden op het gebied van cultuur, authentieke winkels en culinaire verrassingen? Het is verrassend veel en dat is allemaal te zien, proeven en beleven tijdens deze vierde editie van Weesp Gastvrij.

Dit jaar doen er weer meer deelnemers mee dan vorig jaar. Dat betekent dat we de hele dag kunnen genieten van veel leuke aanbiedingen van detaillisten, proeverijen bij de horeca, optredens van straatmuzikanten, straattheater en kunstenaars en in diverse locaties in het centrum, leuke kinderactiviteiten en creatieve extraatjes, zo belooft de organisatie. De deelnemers zijn de afgelopen periode op de foto gezet door Femke Berkhout en Raymond van Hese en dat heeft een serie bijzondere 'historische' ansichtkaarten met 'Groeten uit Weesp' opgeleverd.

Circus der Componisten

Het festival wordt om 11.00 uur geopend door het Circus der Componisten met een Circus-Parade. De optocht start met het luiden van de kerkklokken en gaat dan door het historische centrum naar de Kom, waar het spektakel wordt voortgezet bij de Welkom in Weesp-boot De Vuurlinie. Daar wordt onder begeleiding van de muzikanten, de Gooische Muziekschool en componist Yorick Heerkens van het Domijn samen met de aanwezigen een lied gecomponeerd. Meedoen mag dus!

De deelnemende detaillisten hebben leuke acties, aanbiedingen en extraatjes. Ze zijn te herkennen aan de Weesp Gastvrij-vlaggen. Bij de horeca en op de vele terrassen is het genieten van culinaire hapjes en drankjes, die tegen een gereduceerde prijs worden aangeboden. Zo kun je nog eens ergens proeven.

Ook aan de jonge bezoekers wordt ruim gedacht: er zijn veel leuke kinderactiviteiten. Van knutselen, pottenbakken en schminken tot een ouderwetse Malle Molen, een theatrale speurtocht door het centrum en kinderworkshops bij Theaterpand Weesp. Straatmuzikanten en straattheater zorgen voor een vrolijke sfeer en ook zijn er tal van optredens in de diverse locaties die meedoen aan Weesp Gastvrij: Theater de City of Wesopa, de Synagoge en de Van Houtenkerk. Alle voorstellingen, concerten en (kinder)activiteiten zijn gratis.

Alle voorstellingen, concerten en (kinder)activiteiten zijn gratis

Water

Tijdens Weesp Gastvrij kun je ook vanaf het water genieten van de stad. Het thema van Weesp Gastvrij is dit jaar 'Water'. Weesp ontstond aan het water, werd gevormd door water, beleefde haar bloei door water en dankt er nog steeds haar unieke sfeer aan. Denk aan de vele terrassen, de bootjes en specialiteiten als Wispe bier en Anker Jenever. Tijdens Weesp Gastvrij kun je gratis meevaren met een van de sloepen, zelf varen in een fluisterboot, suppen of kanovaren.

In Museum Weesp is de hele zomer de expositie 'Weesp is Water' te zien, en ook die kun je tijdens Weesp Gastvrij bezoeken. Een mooie kans om eens te gaan kijken: de entree is deze dag de helft van de normale prijs. Daarnaast brengt de Historische Kring Weesp, in de pop-upstore aan de Slijkstraat 28, met de mooiste oude foto's en ansichtkaarten uit haar collectie de relatie van Weesp en water in beeld. Museum Privato Aermacchi aan de Hoogstraat opent voor deze gelegenheid de deuren. Hier wordt een bijzondere collectie motorfietsen getoond.

Het festival Weesp Gastvrij wordt afgesloten in de City of Wesopa met old covers en rock-'n-roll van de coverband Nasty Noices.

Het volledige programma staat op de website www.weespgastvrij.nl, op Facebook en Instagram. Bij alle deelnemers zijn handige plattegrondjes verkrijgbaar die in je tas of achterzak passen. Op de dag zelf wijzen gastheren en gastvrouwen de weg en is informatie over Weesp beschikbaar bij De Vuurlinie aan de sloepensteiger aan de Herengracht.